CFSSI o optužbama za zelenašenje: Omogućeno da 25 porodica riješi stambeno pitanje

"Oni kupci koji su ispunjavali uslove iz projekta Hiljadu plus dobili su vaučere i većina njih je u potpunosti iskoristili vaučere za kupovinu predmetnih stanova, u skladu sa pravilima projekta, pri čemu napominjemo da je Hiljadu plus isključivo vezan za poslovne banke i nema ama baš nikakve veze sa CFSSI", navode iz Fonda
186 pregleda 2 komentar(a)
Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.09.2015. 15:22h

Projekat izgradnje stanova u Mojkovcu Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), kako tvrde njegovi predstavnici, uspješno je realizovao izgradnjom stambeno-poslovnog objekta za potrebe rješavanja stambenih pitanja zaposlenih sa teritorije te Opštine.

"Po osnovu tog projekta je u saradnji sa lokalnom upravom u Mojkovcu omogućeno da 25 porodica riješi svoje stambeno pitanje po povoljnijim uslovima", navodi se u reagovanju na tvrdnje Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA) da se u tom poslu radilo o zelenašenju.

Predsjednik URA-e u Mojkovcu, Ivan Ašanin, saopštio je da su lokalna uprava i Fond radnike lokalne uprave doveli do toga da je, umjesto kamatne stope 4,9 odsto, koliko je iznosila u projektu Hiljadu plus, ona sada 7,5 odsto uz ugovor za stan na lizing sa 30 odsto gotovinskog učešća.

Iz CFSSI objašnjavaju da su nosioci prava na kupovinu stanova iz predmetnog stambenog objekta imali mogućnost da stanove kupe po osnovu projekta Hiljadu plus stanova, po osnovu svog kreditnog aranžmana sa nekom od banka sa teritorije Crne Gore, kao i po osnovu ugovora o lizingu, kao opcije koja je služila za rješavanje stambenih pitanja onih kupaca koji nijesu bili u mogućnosti da se za predmetnu kupovinu stana kreditno zaduže kod banaka.

"Oni kupci koji su ispunjavali uslove iz projekta Hiljadu plus dobili su vaučere i većina njih je u potpunosti iskoristili vaučere za kupovinu predmetnih stanova, u skladu sa pravilima projekta, pri čemu napominjemo da je Hiljadu plus isključivo vezan za poslovne banke i nema ama baš nikakve veze sa CFSSI", navode iz Fonda.

Fond je, kako je saopšteno, spreman da svima koji posjeduju vaučere Hiljadu plus omugući zaduženje kod poslovne banke po istoj kamatnoj stopi koja je bila predviđena vaučerima.

"Ostali kupci stanova iz predmetnog objekta su u cilju kupovine stanova mogli da imaju svoj kreditni aranžman sa poslovnom bakom ili da predmetne stanove kupe putem dugoročne otplate stanova zaključenjem ugovora o lizingu, koji je u potpunosti usklađen sa odredbama Zakona o lizingu, a što su bili uslovi koji važe i za ostale sjeverne opštine na teritoriji Crne Gore", navode iz Fonda.

U tom smislu, u CFSSI smatraju krajnje neprimjerenim da se pomoć u vidu zaključenja ugovora o lizingu, kojim je kupcima koji kreditno ne mogu da se zaduže kod poslovnih banaka, omogućeno da dugoročno otplaćuju stan, naziva zelenašenjem.

"Neosnovane su izjave g-dina Ašanina koje se odnose na kvalitet izgrađenih stanova, jer su stanovi u Mojkovcu izgrađeni kvalitetno. Svi eventulani nedostaci koji su se pojavili u toku gradnje objekta otklanjani su blagovremeno na zahtjev stanara objekta. Prema tome, o kvalitetu izgradnje predmetnih stanova svakako ne mogu suditi ljudi koji nijesu imali prilike da u iste uđu", kazali su iz Fonda.

Takođe, kako dodaju, neistiniti su i navodi Ašanina, da je Fond dobio bilo kakva sredstva od Banke za razvoj Savjeta Evrope.

"Na osnovu navedenog može se zaključiti da su oni koji su u stanju da ovakve navode iznesu u javnost očigledno 'pobrkali lončiće' i da su se umjesto na argumente oslonili se na neosnovane čaršijske priče onih koji teže da stanove dobiju besplatno i kojima svaka pomoć izgleda baš suprotno", zaključili su u CFSSI.

Bonus video: