CFSSI odbacio optužbe iz SO Bar

Predstavnici CFSSI-ja su, povodom najave predsjednika Skupštine Opštine (SO) Bar Osmana Subašića da će protiv Fonda podnijeti tužbu zbog neraspodjele 72 stana iz pripadajuće kvote u zgradama u naselju Topolica Bjeliši u Baru, uputili otvoreno Subašiću, odbornicima i medijima
88 pregleda 0 komentar(a)
Bar, Grad Bar, Foto: Anto Baković
Bar, Grad Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 25.06.2015. 15:01h

Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) odbacio je optužbe da se u slučaju raspodjele stanova u Baru radi o knjiškom primjeru organizovane korupcije.

Predstavnici CFSSI-ja su, povodom najave predsjednika Skupštine Opštine (SO) Bar Osmana Subašića da će protiv Fonda podnijeti tužbu zbog neraspodjele 72 stana iz pripadajuće kvote u zgradama u naselju Topolica Bjeliši u Baru, uputili otvoreno Subašiću, odbornicima i medijima.

„CFSSI sa indignacijom odbacuje optužbe da se u slučaju raspodjele stanova u Baru radi o knjiškom primjeru organizovane korupcije iz koje su, kako je više puta rečeno na posljednjem zasjedanju Skupštine Opštine Bar, pojedinci brojnim zloupotrebama ušićarili odnosno izvukli značajnu materijalnu korist. Ovakve ocjene, koje se mjesecima unazad čuju u javnosti, smatramo tendencioznim i zlonamjernim sa ciljem kompromitacije društveno-korisnog projekta preko kojeg je 270 porodica iz Bara i tamošnjih preduzeća došlo do krova nad glavom po najpovoljnijim uslovima u Crnoj Gori i šire“, navedeno je u otvorenom pismu.

U CFSSI-ju smatraju da je neozbiljno da se Skupština saziva na temu stanova solidarnosti, a da im se ne obrati za bilo koju informaciju ili zatraži prisustvo bilo kojeg predstavnika CFSSI-ja.

„Takođe, više je nego neozbiljno da se rasprava zasniva na kafanskim pričama i novinskim tekstovima čiji je inicijator Senka Rastoder na čije optužbe CFSSI nije reagovao jer je smatra irelevantnom i neozbiljnim sagovornikom. Od Skupštine kao odgovornog državnog organa očekivali smo ozbiljniji i profesionalniji pristup ovoj temi“, kazali su predstavnici CFSSI-ja.

Oni su dodali da su navikli na to da često budu tema u političkim prepucavanjima vlasti i opozicije i razumiju potrebu partija da analiziraju i kritikuju sve što se radi i gradi.

„Međutim, nijesmo spremni da pristanemo na ulogu alatke u političkim raspravama i da iz mjeseca u mjesec podnosimo izvještaje o istim poslovima, pravdamo se, dokazujemo ispravnost i zakonitost poslovnih poteza i odluka i ponavljamo da je sve legalno odrađeno. Svjesni smo da je višemjesečna kampanja pokrenuta radi kompromitacije CFSSI sa ciljem prikupljanja političkih poena i rješavanja sindikalnih obračuna i zbog toga vrlo često ne reagujemo na sve što se spočitava Fondu“, rekli su iz CFSSI-ja.

Njegovi predstavnici, radi javnosti i očuvanja ugleda preduzeća, ukazuju da je do problema u raspodjeli stanova iz kvote Opštine Bar došlo jer Opština za više od tri godine nije uspjela da utvrdi način raspodjele, usvoji pravilnik o raspodjeli stanova i dostavi spisak kupaca.

„Upravo da bi izbjegli izostanak Opštine Bar, kao značajnog partnera u projektu, iz raspodjele od 2012. godine uputili smo im 22 dopisa u kojima smo ih pozivali da dostave spisak sa imenima kupaca na koje nije bilo odgovora", rekli su predstavnici preduzeća.

Oni su naveli da ni nakon 22 dopisa, probijanja svih rokova i strpljivog čekanja više od tri godine nijesu uspjeli da dobiju spisak kupaca iz Opštine, kao jednog od ulagača, pa su smatrali da je Opština Bar kao članica Fonda odustala od pripadajućih stanova. Zbog toga su, kako je objašnjeno, odlučili da ih, umjesto njih, prodaju zainteresovanim barskim preuzećima.

„Da ne bi došlo do nejasnoća podsjećamo da Opština Bar, kao i svi ostali ulagači, ima obavezu da raspodijeli stanove i uplati učešće od 20 odsto za dobijene stanove kao i svi ostali ulagači u Fondu. Taj uslov Opština nikad nije ispunila, niti je odgovorila na dopise upućene iz Fonda“, navodi se u pismu.

Iz preduzeća posebno apostrofiraju kao kontradiktorne navode odbornika da je Opština poklonila plac da bi u kompezaciju dobila 72 stana.

„Na to ćemo ga uputiti da bolje pročita ugovor i shvati da ako nekome poklanjate nešto onda mu ne možete tražiti kompezaciju za to jer se onda ne bi radilo o poklonu već o klasičnoj kupovini. Ali, uvjereni smo da tu azbuku poslovanja dobro poznaje gospodin koji je to izjavio ali da zbog politikanstva to zanemaruje“, navode iz CFSSI-ja.

Povodom navoda da je CFSSI Opštini Bar oduzeo stanove, koje su raspodjelom dobili, predstavnici preduzeća kažu da je nakon niza bezuspješnih pokušaja da Opština realizuje raspodjelu prava na kupovinu stana i da uplati obavezno učešće za pripadajuće stanove, Bord direktora CFSSI ponudio, a Opština prihvatila da 26 stanova Fond dodijeli i proda preduzećima i ustanovama u vlasništvu Opštine Bar bez ikakvih obaveza Optine što je i učinjeno.

Ovi stanovi su dodijeljeni Bolnici Bar, Domu zdravlja, Fondu zdravstva, Javno komunalnom preduzeću Bar, Kulturnom centru, Vodovodu, Upravi za inspekcijske poslove i Tužilaštvu Bara.

Takođe, kako navode, Opština je aktom iz sptembra 2013. godine odlučila da ustupi još 20 stanova Fondu zbog kašnjenja raspodjele i uplate učešća za kupovinu stanova.

„Kako Opština Bar nije završila posao i Fondu nije dostavila spisak kupaca, a CFSSI ispoštovao sve obaveze iz Ugovora o građenju i u najkraćem roku izgradio tri moderna objekta bili smo prinuđeni da, zbog velikog kašnjenja uplata sa jedne strane a pristizanja obaveza prema izvođačima sa druge strane, iniciramo potpisivanje Protokola utvrđivanja prava i obaveza sa rokovima realizacije. Ovim dokumentom potpisanim 10. Oktobra 2013. u Baru Opština je, zbog potrebe hitnog ispunjenja obaveza prema izvođaču, ustupila Fondu pomenutih 20 stanova od preostalih 46“, rekli si iz CFSSI-ja.

Dogovoreno je da preostalih 26 stanova Opština raspodjeli do 31. marta prošle godine što nije ispoštovala.

Stanovi, kako tvrde u preduzeću, nijesu raspodijeljeni stanova, niti su Fondu dostavljena imena dobitnika prava na kupovinu stana.

CFSSI je, kako se dodaje, dostavio Izvještaj sa kojim se SO Bar upoznala i koji definiše prethodno navedene teze i obavještava odbornike o krajnjem roku za raspodjelu stanova.

Iz CFSSI-ja su saopštili da su apsolutno netačne tvrdnje da je CFSSI odgovoran što najveće barsko preduzeće Kontejnesrki terminal i generalni tereti (KTGT) nije dobilo nijedan stan, jer je CFSSI i pored činjenice da KTGT nije ispostovalo proceduru učlanjenja u Fond pomenutom preduzeću ponudio dio stanova iz kvote stanova koje je Opština vratila, ali je to preduzeće obavijestilo Fond da u ovom momentu nijesu zainteresovani za kupovinu stanova.

„Ovom prilikom ponavljamo iskreno žaljenje što jedan broj zaposlenih u Baru nije uspio da dođe do stana(još jednom napominjemo bez krivice Fonda) u izgrađenim zgradama uz nadu da ćemo više potreba ispuniti u narednim projektima. Još jednom poručujemo das mo otvoreni za sve informacije i u svakom trenu spremni da Skupštini dostavimo svu potrebnu dokumentaciju“, poručili su iz CFSSI-ja.

Predstavnici preduzeća pitaju zašto SO Bar nije reagovala za tri godine njihovog obraćanja I nije isvojila Pravilnik o rješavanju stambenih pitanja u Opštini na osnovu kojeg bi obavila raspodjelu spornih stanova i na taj način bi zaista zaštitila svoje i interese zaposlenih.

Bonus video: