CGES isplatio 6,7 miliona malim akcionarima - Vijesti.me
UPLAĆENA DIVIDENDA

CGES isplatio 6,7 miliona malim akcionarima

Državna kompanija krajem prošle godine Vladi uplatila 8,13 miliona. Novac odmah usmjeren za dugove EPCG

Prioritet Vlada, pa mali akcionari: CGES
Prioritet Vlada, pa mali akcionari: CGES (Foto: Vijesti online)

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) uplatio je dividendu svim preostalim manjinskim akcionarima te kompanije, u ukupnom neto iznosu od oko 6,7 miliona eura.

Ova državna firma je 31. decembra prošle godine uplatila samo većinskom vlasniku Vladi 8,13 miliona eura (po osnovu 55 odsto akcija) nakon što je skupština akcionara CGES-a istog dana u jutarnjim časovima donijela odluka o raspodjeli bruto dobiti u iznosu od 16,25 miliona ili 14,87 miliona u neto iznosu.

Taj novac Vlada je odmah preusmjerila na račun Elektroprivrede (EPCG) kako bi se poravnalo potraživanje iz dugogodišnjeg sudskog spora i pravosnažnih odluka u korist EPCG, nastalog zbog spornog povlačenja električne energije od strane CGES-a u korist KAP-a prije više od pet godina.

Manjinski akcionari CGES-a, koji su sa zakašnjem saznali za ovu isplatu novca u korist države i ispunjavanja ranijih obaveza njihove kompanije prema EPCG, bili su šokirani i tvrdili “da su diskiminisani” u odnosu na Vladu, kao vlasnika kompanije.

Vlada posjeduje 55 odsto CGES-a, italijanska kompanija Terna 22 odsto akcija CGES-a, dok su treći po veličini vlasnik Elektromreže Srbije imaju 10 odsto vlasništva.