CGES najavio početak gradnje trafostanice u Lastvi

Bulatović je za list Elektroprivreda rekao da je riječ o vrlo kompleksnom i velikom projektu koji će podstaći ulaganja u nove izvore električne energije
874 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2014. 11:37h

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), u okviru projekta povezivanja Crne Gore sa Italijom podmorskim kablom, počeće ovih dana izgradnju trafostanice u Lastvi, najavio je direktor kompanije, Ivan Bulatović.

On je kazao da će se paralelno raditi na 400 kilovoltnom dalekovodu na dionici Lastva-Čevo, dok su za izgradnju dionice od Čeva do Pljevalja u toku pripremne aktivnosti za izbor izvođača radova.

Bulatović je za list Elektroprivreda rekao da je riječ o vrlo kompleksnom i velikom projektu koji će podstaći ulaganja u nove izvore električne energije.

"Vrlo je važno da se što prije otvori ovo gradilište, ne samo zbog toga toga što će se realizacijom projekta izgradnje trafostanice u Lastvi i postavljanjem podmorskog kabla proširiti tržište i otvoriti mogućnost proizvođačima električne energije iz Crne Gore da plasiraju svoj proizvod direktno na tržiste Evropske unije, nego i zato što je potpisan trilateralni ugovor između italijanske Terne koja je vlasnik 22 odsto akcija u CGES-u, države Crne Gore i CGES-a sa jasno definisanimrokovima za izgradnju povezne infrastrukture", podsjetio je Bulatović.

On je dodao da su uslovi obezbijeđeni, dobijena je i građevinska dozvola za trafostanicu Lastva, tako da se očekuje da ovih dana počne izgradnja ovog objekta koji će znatno poboljšati napajanje na primorju.

"Za dionicu dalekovoda od Lastve do Čeva izabrali smo izvođača radova i potpisali ugovor, a za dionicu od Čeva do Pljevalja tek treba da se objavi tender, pošto su stvoreni preduslovi da se otvori gradilište. Kabl, kao što je poznato, treba da se stavi pod napon do kraja 2016. godine. Radi se o vrlo kompleksnom i velikom projektu, vrijednom oko milijardu eura", naveo je Bulatović.

Učešće CGES-a je oko 20 odsto, a novac će biti obezbijeđen iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Njemačke razvojne banke.

"Mislim da će direktna veza sa tržištem Evropske unije za proizvođače električne energije iz Crne Gore mnogo značiti, pogotovo jer ćemo se povezati sa ekonomski veoma razvijenom članicom EU koja ima konstantnu potrebu za uvozom električne energije. Tendencija povećane tražnje za električnom energijom na tržištu EU dovoljan je razlog za investicije u nove izvore električne energije i kod nas i u okruženju", ocijenio je Bulatović.

U CGES-u pored sredstava za redovno održavanje prenosne mreže, planiraju da ove godine investiraju oko osam miliona eura iz sopstvenih sredstava i još 20 miliona iz kredita banaka.

Bulatović ne smatra da će se na potencijalne investitore negativno odraziti odluka Regulatorne agencije za energetiku (RAE) da proizvođačima električne energije uvede obavezu plaćanja naknade za korišćenje prenosne mreže.

"Imajući u vidu strateški položaj Crne Gore i njene buduće direktne veze sa Italijom podmorskim kablom, mislim da ova naknada ne može imati negativan efekat na potencijalne investitore u oblasti proizvodnje električne energije", kazao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, situacija u kojoj se CGES se našao zbog poznatih problema sa Kombinatom aluminijuma (KAP) još se odražava na poslovanje CGES-a, ali u kompaniji nastavljaju da preduzimaju neophodne aktivnosti na prevazilaženju problema i otklanjanju posljedica.

"KAP i Željezara su najveći industrijski potrošači električne energije koji su priključeni na prenosnu mrežu. Smanjenje proizvodnje, a samim tim i redukovana potrošnja električne energije i sve perturbacije oko vlasničke strukture, kao i loše poslovanje i te kako utiču na poslovanje Crnogorskog elektroprenosnog sistema. U prvom redu mislim na probleme sa naplatom", rekao je Bulatović podsjećajući da je prošla godina bila jedna od najkompleksnijih i najtežih do sada.

Bonus video: