CGES postavio optiku između Berana i Andrijevice

Završetkom projekta CGES će omogućiti i značajno niže troškove telekomunikacija za svoje potrebe, ali i stvoriti prostor za iznajmljivanje kapaciteta
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 09:54h

Crnogorski elektroprenosni sistem je tokom prethodnog mjeseca uspješno nastavio realizaciju projekta ugradnje telekomunikacionih optičkih kablova na elektroenergetske dalekovode, postavljanjem direktne optičke veze između Berana i Andrijevice, saopšteno je iz kompanije.

"Ovo je prvi u nizu pravaca na sjeveru Crne Gore koji će do kraja godine biti pušten u rad. Trenutno su u toku radovi na montaži OPGW kabla između Berana i Bijelog Polja, nakon čega će biti povezani i Bijelo Polje i Mojkovac. Tokom tekuće godine, ekipe izvođača radova, predvođene domaćim kompanijama, radiće na montaži optike na jugu i omogućiti direktnu povezanost Virpazara, Bara i Ulcinja sa ostatkom CGES-ove telekomunikacione mreže", navodi se u saopštenju.

U prethodnom periodu, kroz projekat, čija ukupna vrijednost prelazi osam miliona eura, CGES je povezao svoju telekomunikacionu infrastrukturu sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom, doveo optičku infrastrukturu do šest tačaka u Podgorici i povezao je sa Nikšićem, Pljevljima, Bijelim Poljem, Cetinjem, Budvom, Tivtom i Herceg Novim, koristeći opremu renomiranih svjetskih proizvođača.

Završetkom projekta, osim povećanja pouzdanosti rada elektroprenosne mreže, boljeg nadzora i većih mogućnosti upravljanja, CGES će, kako je saopšteno, omogućiti i značajno niže troškove telekomunikacija za svoje potrebe, ali i stvoriti prostor za iznajmljivanje kapaciteta telekomunikacionim kompanijama, internet sevis provajderima, operatorima kablovske televizije i pravnim licima zainteresovanim za visokopouzdane privatne komunikacione linije.

Bonus video: