CGES zbog Luštice zalaže imovinu za kredit od 20 miliona

Akcionari CGES-a na skupštini zakazanoj 31. oktobra razmatraće ovu odluku. Detaljan pregled dijela imovine kompaniji koji će biti predmet zaloge, akcionarima će sa materijalom za predstojeću skupštinu biti dostupan najvjerovatnije od 11. oktobra
73 pregleda 0 komentar(a)
Luštica, Foto: Siniša Luković
Luštica, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.10.2018. 19:36h

Zbog zaduženja Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) kod Njemačke banke za razvoj (KfW), u iznosu od 20 miliona eura za gradnju elektroenergetske infrastrukture na Luštici, biće založena zgrada CGES-a na atraktivnoj lokaciji preko Morače u Podgorici, zemljište, ali i druga različita oprema, saznaju “Vijesti”.

Akcionari CGES-a na skupštini zakazanoj 31. oktobra razmatraće ovu odluku. Detaljan pregled dijela imovine kompaniji koji će biti predmet zaloge, akcionarima će sa materijalom za predstojeću skupštinu biti dostupan najvjerovatnije od 11. oktobra.

Elektroenergetska infrastruktura potrebna je prevashodno zbog razvoja turizma na ovom poluostrvu.

“CGES je na osnovu Zakona o budžetu Crne Gore za 2018. godinu (član 10, stav 3, tačka 1), uputio zahtjev za izdavanje državne garancije Ministarstvu finansija, i u skladu sa istim članom ovog zakona, kao sredstvo obezbjeđenja za navedeni kreditni aranžman sa Njemačkom razvojnom bankom (KFW), dao predlog kolaterala koji se sastoji od imovine koja je u stoprocentnom vlasništvu kompanije, u vrijednosti od 20.018.514 eura, na koji smo dobili saglasnost ove institucije”, saopšteno je “Vijestima” iz CGES-a.

Na osnovu odluke redovne Skupštine akcionara CGES-a od 26. juna 2018. godine, kojom se odobrava zaduženje od 20 miliona eura za finansiranje elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica, CGES je sa Njemačkom razvojnom bankom, kako su navodi, “usaglasio kreditni sporazum u navedenom iznosu, po veoma povoljnim uslovima”.

“Projekat izgradnje trafo-stanice 110/35 kV “Luštica” i njeno povezivanje na prenosnu mrežu, dio je usvojenog investicionog plana koji je odobren od strane Regulatorne agencije za energetiku. Realizacijom ovog projekta, dobićemo, pored ostalog, značajno veći nivo sigurnosti i pouzdanosti napajanja električnom energijom cjelokupnog regiona. Sam projekat će usloviti razvoj turizma na području Luštice, čime se može konstatovati da se očekuje velika socio-ekonomska dobit, kako države, tako i tog dijela primorja”, zaklučili su iz CGES-a.

Bonus video: