Čivović: Tužiteljka Mitrović najavila odluku za petnaestak dana

“Ovdje se radi o čistoj pljački. Ono što je naše branićemo. Mi nismo Kurdi, ni građani trećeg reda”, poručio je bivši radnik Boksita, Božidar Đilas, negodujući što država nije mogla da obezbijedi 2,7 miliona eura, dok je sa druge strane odobrila za kompaniju Montenegro Airlines (MA) više od 150 miliona
2330 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta ispred Tužilaštva, Foto: Savo Prelević
Sa protesta ispred Tužilaštva, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.02.2020. 14:17h

Bivši radnici Rudnika boksita u stečaju, njih dvadesetak, došli su jutros iz Nikšića u Podgoricu, ispred zgrade Specijalnog tužilaštva, negodujući što se specijalni tužioci Milivoje Katnić i Lidija Mitrović (koja je zadužila predmet) već dvije godine ne odlučuju oko sumnjive kupoprodaje bivšeg radničkog placa tog preduzeća, površine oko 18 hiljada kvadrata.

Tužiteljka Mitrović je njihove predstavnike primila na razgovor i, prema riječima bivšeg radnika Raša Čivovića, “najavila da će za petnaestak dana odlučiti” o njegovoj krivičnoj prijavi zavedenoj još 2017. godine.

“U zgradi Vlade nam je rečeno da je ovaj predmet preuzeo njen potpredsjednik Milutin Simović. Savjetnica predsjednika Mila Đukanovića, Nada Mugoša rekla nam je da su sve preduzeli da se ovo pitanje ispita sa najvišeg nivoa”, naveo je Čivović.

Čivović
Čivović(Foto: Savo Prelević)

“Katniću, otvori fioku, tu je neđe KT-S 48/17”, bio je jedan od transparenata sa brojem predmeta koji bi specijalni tužioci trebalo da ispitaju nakon krivične prijave zavedene 2017.godine.

“Za dva crteža urađena na kompjuteru neko nam uzima dva miliona eura, odnosno, plac od 18,6 hiljada kvadrata zemljišta. Za 12.000 kvadrata navodno zbog plaćenih komunalija gubi se svaki trag. Da li rudari treba ponovo da ulaze u jamu da bi tražili svoja prava”, saopštio je Čivović okupljenim novinarima prije razgovora sa tužiteljkom Mitrović.

Drugim transparentom, koji su donijeli boksitaši tvrde da je “bivši sindikat jači od tužilaštva”.

“Ovdje se radi o čistoj pljački. Ono što je naše branićemo. Mi nismo Kurdi, ni građani trećeg reda”, poručio je bivši radnik Boksita Božidar Đilas negodujući što država nije mogla da obezbijedi 2,7 miliona eura, dok je sa druge strane odobrila za kompaniju Montenegro Airlines (MA) više od 150 miliona.

“Kad su Rudnici boksita izgrađivali Crnu Goru, MA nije ni postojao”, naglasio je Đilas.

boksiti protest
Sa protesta ispred Tužilaštva(Foto: Savo Prelević)

Oko 260 boksitaša nikad nijesu riješili stambeno pitanje uprkos ranijim obećanjima da će na atraktivnoj lokaciji u centru Nikšiću biti izgrađen stambeni blok za tu namjenu.

Firma “Ambijent AGM” preuzela je sindikalni plac, površine skoro 18,7 hiljada kvadrata, u martu 2017. za potraživanje (sa kamatama i troškovima) od 171.978 eura i isti preprodala u aprilu 2019. firmi “Vector System Security”.

Riječ je o zemljištu koje se nalazi preko puta upravne zgrade Boksita, a za koje je 2008. godine procijenjena vrijednost bila 1,8 miliona eura. Na pomenutom placu je trebalo da bude izgrađeno deset zgrada za radnike koji nijesu riješili stambeno pitanje.

"Neće da kažu ko je korumpiran"

Bivši radnici su nezadovoljni i zbog toga što im ministarka ekonomje Dragica Sekulić i ministar pravde Zoran Pažin, posredstvom Ministarstva ekonomije, u kojem su boravili početkom decembra, još nijesu odgovorili šta je sa njihovim slučajem.

“Ministarka ekonomije izgleda nema komunikaciju ni sa gradonačelnikom Nikšića Veselinom Grbovićem, koji je, takođe, trebalo da da odgovore u vezi sa 12.000 kvadrata. Svi znaju, ali jednostavno neće da kažu ko je korumpiran za preuzete kvadrate na kojim je trebalo da se gradi 10 zgrada. To je neviđen slučaj”, tvrdi Čivović.

Bonus video: