Čivović traži status zviždača

Jedini nije dobio otpremninu. Kaže da su njegovi problemi počeli kada se suprotstavio bivšim vlasnicima - ruskim oligarsima
137 pregleda 6 komentar(a)
Rašo Čivović, Foto: Zoran Đurić
Rašo Čivović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.11.2016. 19:22h

Bivši radnik, a danas penzioner Rudnika boksita Rašo Čivović obratio se pismeno Agenciji za sprečavanje korupcije od koje je tražio zaštitu kao zviždač. On je istakao da je spreman da progovori i svjedoči o kriminalu i zloupotrebama u tom preduzeću koje su se dešavale, navodno, kako tvrdi, unazad šest godina. Navodi da su njegovi problemi počeli kada se suprotstavio ruskim oligarsima-bivšim vlasnicima Boksita i domaćim menadžerima.

“Boksiti u stečaju duguju 138 miliona eura, a moja najveća zamjerka korumpiranim menadžerima je bila što sam ukazao na velike količine otuđenog goriva od kojeg su nicale kuće na primorju. Jednom prilikom, tokom radničkog protesta imao sam dokumenta za 5.000 litara otuđenog goriva“, rekao je „Vijestima“ Čivović.

On je podsjetio da je nakon što je objelodanio tu informaciju, bio suočen sa tužbom za klevetu i sudskim sporom koji je na kraju pravosnažno izgubio.

Čivović, međutim, ne odustaje i tvrdi da je pravda na njegovoj strani.

„Mislim da sam jedini radnik ne samo u Boksitima, nego u čitavoj Crnoj Gori koji se razdužio prilikom odlaska u penziju na način što mu nijesu tražili ništa da vrati, niti da uzme svoje stvari. Bitno je bilo da fizički odem iz magacina“, kazao je Čivović.

Bivši radnik Rudnika boksita jedini je prije više od pet godina ostao bez neisplaćene otpremnina prema socijalnom programu, koji je tada odobrila Vlada. Kaže da nije dobio otpremninu upravo zbog javno iznijetih navoda o zloupotrebama u tom preduzeću.

Pred sudom je dobivši spor protiv Samostalnog sindikata nikšićke kompanije naknadno uspio da ostvari pravo na isplatu polovine otpremnine u iznosu od 14.900 eura, a potom i dodatnih 2.700 eura.

Čivović još vodi sudski spor protiv firme ruskog biznismena Olega Deripaske CEAC, registrovane na Kipru (bivšeg vlasnika Rudnika boksita) od kojeg želi sudski da naplati dio svojih potraživanja, ali je trenutno najveći problem što se na validnu adresu kompanije na Kipru, navodno ne može uredno dostaviti ni poziv za sudsko ročište u Crnoj Gori.

Bonus video: