Čivović tužbom traži da naplati dug od bivšeg izvršitelja

Ministar pravde Zoran Pažin zatvorio je nedavno kancelarije sedam javnih izvršitelja jer nijesu položili ispite koji su, shodno Zakonu, bili neophodni za obavljanje tog posla. Jedna od njih je i kancelarija sad već bivšeg javnog izvršitelja Radovana Drinčića iz Nikšića
135 pregleda 1 komentar(a)
Rašo Čivović, Foto: Luka Zeković
Rašo Čivović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.05.2018. 09:18h

Bivši radnik nikšićkih Rudnika boksita u stečaju Rašo Čivović tužio je, prije nekoliko dana, nikšićkom Osnovnom sudu javnog izvršitelja Radovana Drinčića i tužbom traži da mu vrati 193,83 eura plus naknadu štete, zbpg navodnog “neosnovanog bogaćenja” prilikom blokade računa penzionera Boksita.

O ovom neobićnom slučaju “Vijesti” su pisale još polovinom 2017. godine kada se Čivović požalio medijima da od 2016. ne može natjerati javnog izvršitelja iz Nikšića da mu vrati iznos 193,83 eura, za koji tvrdi da je preplatio tokom izmirenja obaveze po osnovu sudske presude bivšem kolegi za klevetu.

Nikšićki izvršitelj Drinčić tvrdio je, međutim, da zbog kamata tokom četiri godine i troškova vještačenja Čivović, u to vrijeme, još nije ni izmirio dug u cjelosti, te da je trebalo da plati dodatnih 497,5 eura.

Ministar pravde Zoran Pažin zatvorio je nedavno kancelarije sedam javnih izvršitelja jer nijesu položili ispite koji su, shodno Zakonu, bili neophodni za obavljanje tog posla. Jedna od njih je i kancelarija sad već bivšeg javnog izvršitelja Radovana Drinčića iz Nikšića.

Čivović tvrdi da javni izvršitelj nije uvažio ni “opomenu” iz Ministarstva pravde. Iz Komore javnih izvrštelja 2016. kada je njoj predsjedavao Ivan Petrović, i 2017. kada je predsjednik bio Vidak Latković obavijestili su, penzionera Boksita da javni izvršitelj Drinčić nije izvršio neku povredu, niti postoji osnov za pokretanje disciplinskog postupka.

Ukupan dug koji je Čivović trebalo prema presudi da plati iznosio je 2.151,25 eura, ali je izvršitelj kako tvrdi penzioner prinudno naplatio više od tog iznosa.

“Javni izvršitelj tj. tuženi i u drugom postupku pred Komorom ne priznaje svoje greške, a što Komora ne radi svoj posao to će biti druga tužba. Ovom tužbom tužilac ističe na kraju da javni izvršitelj, opet krši ili stvarno ne zna da sabira, ili je toliko osilio pa ni dopis Ministarstva pravde ne sprovodi već opet krši sve zakone, kako Zakon o javnim izvršiteljima tako i Zakon o izvršenju i obezbjeđenju Crne Gore”, navodi se u tužbi penzionera Čivovića.

Zbog novinskih članaka tražio pomoć Fonda PIO

Čivović je uz tužbu Osnovnom sudu kao dokaz priložio obraćanje Drinčića Fondu PIO, odnosno, načelniku Fonda Milisavu Juriševiću iz juna 2017. godine.

“Tuženi neprofesonalnim dopisom Fondu PIO upućuje iz kojih razloga treba tužiocu odbijati sredstva”, navodi Čivović u tužbi i citira dio dopisa:

„Gospodine načelniče potrebno je da nastavite sa obustavom, jer me ovaj penzioner počeo prozivati i blatiti po „novinama“ pa očekujem vašu saradnju na profesionalnom nivou“.

Prema ovoj izjavi, zaključuje Čivović, „iako nije u pravu javni izvršitelj, Fond PIO mora da ga brani i od članaka novinskih“.

Bonus video: