"CKB je mogla da se naplati"

Prema navodima optužnice pravnog zastupnika CKB , advokata Zdravka Radošića, Šuškavčević je u martu 2009, sa tom bankom zaključio ugovor o kreditu u iznosu od milion eura
150 pregleda 4 komentar(a)
Viši sud, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Viši sud, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.06.2016. 13:28h

Izvršni direktor “BMS oil group“ Aleksandar Šuškavčević rekao je da je Crnogorska komercijalna banka ( CKB ) ipak mogla da naplati kredit od milion eura za koji je okrivljen da nije vraćen.

Šuškavčević je to kazao juče u Višem sudu u Podgorici, u predmetu koji je protiv njega, po privatnoj tužbi, CKB pokrenula zbog zloupotrebe položaja.

Prema navodima optužnice pravnog zastupnika CKB , advokata Zdravka Radošića, Šuškavčević je u martu 2009, sa tom bankom zaključio ugovor o kreditu u iznosu od milion eura.

Kao sredstvo obezbjeđenja izdao je mjenicu, iako je znao da za taj iznos nema pokriće, niti da će ga u momentu dospjelosti potraživanja imati.

Šuškavčević je 23. aprila 2009. godine sa CKB bankom u ime firme “BMS OIL Group“ a u vezi istog kredita, kao sredstva obezbjeđenja zaključio ugovor o zalozi na pokretnim stvarima - gorivu.

Potom je suprotno ugovoru o zalozi, to gorivo prodao klijentima, zbog čega banka nije imala odakle da naplati iznos kredita.

“Ostalo je nenaplaćeno 1.500.000 eura, a firma je pošla u stečaj. Spisak dužnika je bio veoma veliki. Imao sam zaliha robe u skladištu Zetatransa, pa je CKB mogla da zabrani prodaju tog goriva“, kazao je Šuškavčević.

Dodao je da je predao 28.800 faktura svom knjigovođi, a da je sva poslovna dokumentacija predata stečajnom upravniku.

Sudija Dragoje Jović rekao je da je najvažnije pitanje koje sud treba da riješi - da li se radi o krivici ili o građansko-pravnom pitanju.

Vještak ekonomsko-finansijske struke Milenko Filipović naveo je prilikom odobrenja kredita, CKB je morala da uzme u obzir bonitet firme - poslovanje firme tri godine unazad od zahtjeva za kredit.

“To su indikatori uspješnog poslovanja da bi se odobrio kredit”, rekao je vještak odgovarajući na pitanja sudije Jovića.

“U tom momentu imao sam dva i po miliona eura potraživanja, a imao sam i dugove prema raznim dobavljačima”, rekao je Šuškavčević.

Suđenje se nastavlja 16. septembra.

Bonus video: