Čondrić: VE Gvozd će imati od 13 do 16 vjetrogeneratora

VE Gvozd je planirana južno od realizovanog vjetroparka Krnovo, koju je gradila takođe firma Ivicom i francuska kompanija Akuo energy
1386 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Mina News
Sa sjednice Odbora, Foto: Mina News
Ažurirano: 21.10.2019. 14:24h

Izgradnja Vjetroelektrane (VE) Gvozd, na južnom dijelu Krnova, počeće na proljeće 2021. godine. Imaće od 13 do 16 vjetrogeneratora. VE bi trebalo da snabdijeva oko 25 hiljada domaćinstava. Investicija je vrijedna između 60 i 70 miliona eura i realizovaće se kroz pet faza.

To je danas na sjednici Odbora za energetiku Privredne komore Crne Gore, u prisustvu svih glavnih direktora EPCG, saopštio izvršni direktor austrijske firme Ivicom Holding Krešimir Čondić.

Kompanija Ivicom zajedno sa EPCG realizuje ovaj projekat. Snaga energetskog objekta biće između 50 i 54,6 MWh, a proizvodiće godišnje i 145 gigavat sati (GWh) električne energije.

“VE “Gvozd” će biti puno bolja od VE Krnovo. Srednja brzina vjetra tamo gdje je glava rotora je 7,17 metara u sekundi, što je dobro i daje neku procjenu od 3,45 hiljada radnih sati godišnje. To je, samim tim, jedan od boljih projekata ne samo u regionu nego i u Evropi”, tvrdi Čondić Unutar područja vjetroelektrane, kako je saopšteno „Vijestima“ iz EPCG, planira se izgradnja internog podzemnog kablovskog razvoda naponskog nivoa 33 kV, kao i dalekovoda naponskog nivoa 33 kV, čija je svrha povezivanje pojedinih vetroagregata sa novom trafo-stanicom TS 110/33 kV „Gvozd“.

Za potrebe buduće vjetroelektrane, kako dalje dodaju iz EPCG, predviđa se izgradnja saobraćajne infrastrukture, odnosno rekonstrukcija postojećih puteva i izgradnja novih puteva, s ciljem povezivanja pojedinih vjetroagregata.

„Osim saobraćajne infrastrukture predviđa se izgradnja tipskih platoa, dimenzionisanih u skladu sa tehnološkim potrebama montaže vjetroagregata, kao i temelja na koje će se postaviti stubovi vjetroagregata“, naveli su iz EPCG.

Prikaz komponenti projekta izgradnje VE Gvozd
Prikaz komponenti projekta izgradnje VE Gvozd

Mrvaljević: Dalji razvoj u tri pravca

Direktor za razvoj u EPCG Ivan Mrvaljević predstavljajući planove EPCG od 2020. do 2024. godine objasnio je dalje razvojne planove u tri pravca.

Prvi razvojni pravac odnosi se na diversifikakaciju postojeće proizvodnje električne energije kroz izgradnju VE “Gvozd” i Solarne elektrane “Briska Gora”. Drugi razvojni pravac odnosi se na izgradnju novih hidroelektrana (najprije HE “Komarnica”) i rekonstrukciju pet postojećih HE u vlasništvu EPCG. Treći razvojni pravac odnosi se na poboljšanje rada TE Pljevlja i ekoloških standard u tom gradu.

Bonus video: