Crna Gora 44. članica Sporazuma o vladinim nabavkama STO

Sporazum o vladinim nabakama propisuje transparentne uslove za javne nabavke na tržištima država članica. Sporazumom su obuhvaćene nabavke ministarstava, vladinih agencija ali i lokalnih institucija, a dio odredbi strogo precizira prevenciju koruptivne prakse u sistemu javnih nabavki
69 pregleda 0 komentar(a)
Zorica Marić - Đorđević, Foto: Savo Prelević
Zorica Marić - Đorđević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.06.2015. 15:40h

Crna Gora je ratifikacijom Sporazuma o vladinim nabavkama ispunila jednu od značajnih obaveza iz članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i obezbijedila dodatni pristup tržištima najrazvijenijih članica za svoju poslovnu zajednicu, kazao je generalni direktor STO, Robertu Azevedo.

U okviru realizacije Sporazuma o članstvu Crne Gore u STO, stalni predstavnik Crne Gore ambasador Zorica Marić Đorđević predala je danas Azevedu u Ženevi Instrument o prihvatanju i priključenju Crne Gore Sporazumu o vladinim nabavkama.

"Čestitajući Crnoj Gori na značajnom pregovaračkom rezultatu Generalni direktor STO Azevedo je istakao da je Crna Gora ratifikacijom Sporazuma ispunila jednu od značajnih obaveza iz članstva u STO i obezbijedila dodatni pristup tržištima najrazvijenijih zemalja članica za svoju poslovnu zajednicu", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

On je ocijenio da je punopravno članstvo u Sporazumu značajno i za STO i kredibilitet međunarodnih trgovinskih standarda u tom sektoru.

Marić Đorđević je kazala da je priključenje Crne Gore Sporazumu o vladinim nabavkama još jedna potvrda da Vlada Crne Gore u roku ispunjava međunarodne obaveze.

"Ona je naglasila da je člantsvo u ovom Sporazumu prihvaćeno od svih članica što je, takođe, znak da je Crna Gora regulisala tržište javnih nabavki i uskladila svoje zakondavstvo sa najboljom međunarodnom praksom u ovom sektoru, uključujući i EU koja je dio Sporazuma kao i svih 28 njenih članica", kaže se u saopštenju.

Sporazum o vladinim nabakama propisuje transparentne uslove za javne nabavke na tržištima država članica. Sporazumom su obuhvaćene nabavke ministarstava, vladinih agencija ali i lokalnih institucija, a dio odredbi strogo precizira prevenciju koruptivne prakse u sistemu javnih nabavki.

"Crna Gora je 44. članica Sporazuma o vladinim nabavkama. Tržišta u sektoru javnih nabavki zemalja potpisnica u ovom trenutku procjenjuju se na 1,7 trilion dolara, a od 15. jula, kada Sporazum stupa na snagu, otvorena su i za kompanije iz Crne Gore", ukazali su iz Ministarstva.

Bonus video: