Crna Gora i Albanija zajedno rješavaju problem poplava

Albanski ministar za životnu sredinu ukazao je da je potrebno održivo rješenje koje nije moguće bez učešća svih država.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2011. 20:18h

Iskorišćavanje prirodnog bogatstva Skadarskog jezera i Bojane, kao i sprečavanje katastrofalnih poplava, prioritetna su pitanja koja bi trebalo rješavati u budućnosti, zaključeno je na jučerašnjem skupu Crnogorske i Albanske akademije nauka, koje rade na zajedničkom projektu “Uređenje vodnog režima Skadarskog jezera i rijeke Bojane”.

Uz ocjenu da je saradnja dviju zemalja ključna za nalaženje dugoročnog rješenja problema, kao trenutna mjera predloženo je da se ispita mogućnost “ćišćenja korita Bojane na mjestu njenog izviranja iz Skadarskog jezera”.

Počinje sljedeće godine?

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević saopštio je nakon sastanka sa albanskim kolegom Fatmirom Mediuom, da sliv Bojane često nije u mogućnosti da prihvati svu količinu vode, što dovodi do poplava, “odnosno povratka vode u Skadarsko jezero i do njegovog ekstremnog rasta”.

Sve to je, kazao je, ozbiljan ekonomski problem za Crnu Goru, ali i Albaniju.

Dogovorili su se i da se Komisije sastanu 07. februara u Tirani, kako bi definisali projektni zadatak i što prije prišli njegovoj realizaciji

“Kada je riječ o kratkoročnim mjerama, dogovoreno je da se intenzivira rad zajedničke ekspertske komisije koja će raditi na projektu regulacije rijeka Drim i Bojana i istovremeno nivoa Skadarskog jezera”, kazao je Milošević.

On očekuje i da će se sljedeće godine početi sa realizacijom projekta, koji bi trebalo da bude finansiran iz domaćih izvora, ali i iz pomoći pristupnih fondova Evropske unije i međunarodnih finansijskih organizacija”.

Zajedno do međunarodnih institucija

Albanski ministar za životnu sredinu ukazao je da je potrebno održivo rješenje koje nije moguće bez učešća svih država koje se nalaze u njihovom slivu.

“Ministri su konstatovali da je riječ o projektu od državnog interesa i izrazili spremnost da se kandiduje kod Svjetske Banke i drugih međunarodnih institucija.

Dogovorili su se i da se Komisije sastanu 07. februara u Tirani, kako bi definisali projektni zadatak i što prije prišli njegovoj realizaciji”, navedeno je u saopštenju tog Ministarstva.

Kako su “Vijesti” već objavile, Mediu je premijeru Albanije Saliju Beriši, te predsjedniku međuministarskog Savjeta za vanredne situacije Iliru Meti uputio memorandum koji podrazumijeva Analizu i interventne mjere povodom poplava koje su zadesile područje oko Skadra.

Bonus video: