Crna Gora i Bugarska potpisali deklaraciju o saradnji u oblasti šumarstva

Iz Ministarstva su kazali da će se saradnja razvijati na nivou nadležnih državnih organa dvije države i institucija odgovornih za naučno istraživanje, obrazovanje, obuke i razvoj sektora šumarstva
633 pregleda 0 komentar(a)
Sa susreta u Sofiji, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Sa susreta u Sofiji, Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Crna Gora i Bugarska potpisale su deklaraciju o saradnji u obalsti šumarstva, u cilju razvoja tog sektora u obje zemlje i efikasnijeg suočavanja sa izazovima koje donose klimatske promjene, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz tog resora kazali su da će poseban efekat od saradnje imati crnogorski studenti.

“Crna Gora i Bugarska u narednom periodu ostvarivaće tješnju i intenzivniju saradnju u oblasti šumarstva, u cilju razvoja tog sektora u obje zemlje i efikasnijeg suočavanja sa izazovima u toj oblasti koje donose klimatske promjene”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da će se saradnja razvijati na nivou nadležnih državnih organa dvije države i institucija odgovornih za naučno istraživanje, obrazovanje, obuke i razvoj sektora šumarstva.

Državni sekretar za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju, Milosav Anđelić, naveo je da će ovaj sporazum da omogući olakšan pristup crnogorskim studentima da obave specijalističke obuke u oblasti šumarskih nauka i da se obrazuju na univerzitetima u Bugarskoj.

Iz Ministarstva su rekli da će saradnja intenzivirati razmjenu delegacija zvaničnika i eksperata, uključujući i predstavnike državnih preduzeća u oblasti šumarstva iz obje zemlje.

“Posebna pažnja biće usmjerena na realizaciju zajedničkih projekata u dijelu prilagodljivosti vrsta drveća uslovima uzrokovanim klimatskim promjenama”, navodi se u saopštenju.

U tom pravcu, kako su naveli iz Ministarstva, Anđelić i direktor Uprave za šume Nusret Kalač imali su niz sastanaka na Šumarskom fakultetu u Sofiji.

“Iskazana je spremnost Bugarske da Crnoj Gori pruži sveobuhvatnu pomoć u vezi sa usaglašavanjem zakonodavstva u oblasti šumarstva sa propisima Evropske unije”, dodaje se u saopštenju.

Deklaraciju su u Sofiji potpisali Anđelić i pomoćnik ministra poljoprivrede ishrane i šumarstva Bugarske Atanas Dobrev.

Bonus video: