Crna Gora po kupovnoj moći daleko ispod EU prosjeka

BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći u Luksemburgu dva i po puta iznad prosjeka EU
90 pregleda 0 komentar(a)
Eurostat, Foto: Europa.eu
Eurostat, Foto: Europa.eu
Ažurirano: 25.06.2016. 15:17h

Bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u prošloj godini je iznosio 41 odsto prosjeka EU, pokazuju prve procjene Eurostata.

Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 271 odsto EU prosjeka. Bugarska je na najnižem nivou sa 46 odsto prosjeka EU.

Podaci Eurostata, koje je prenio Monstat, pokazuju da od zemalja regiona Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 58 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu.

Makedonija i Srbija su na nivou od 37, odnosno 36 odsto evropskog prosjeka, Albanija 30 odsto, a Bosna i Hercegovina 29 odsto evropskog prosjeka.

Eurostat je 15. juna objavio preliminarne podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku za 2015. godinu, iskazanim preko standarda kupovne moći. Monstat je učestvovao u ovom projektu sa nacionalnim statističkim institutima ostalih evropskih zemalja.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema standardu kupovne moći, prema prvoj procjeni među zemljama članicama se kretala od 51 do 137 odsto prosjeka Evropske unije.

Za zemlje koje imaju status kandidata za članstvo u EU, prema prvoj procjeni, SIP po stanovniku prema standardu kupovne moći se kreće u rasponu od 37 do 52 odsto prosjeka EU.

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2015. godini iznosila je 52 odsto prosjeka EU. Od zemalja u regionu SIP po stanovniku je najveća u Hrvatskoj (58 odsto prosjeka EU), dok je najniža u Albaniji i Bosni i Hercegovini sa 37 odnosno 38 odsto prosjeka EU.

Bonus video: