Crna Gora pristupila Horizontu 2020

"To otvara neograničene mogućnosti za razvoj crnogorske naučnoistraživačke zajednice, i u velikoj mjeri i privrednog sektora"
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2014. 18:14h

Crna Gora je danas pristupila novom sedmogodišnjem okvirnom programu Evropske unije za istraživanje i inovacije - Horizontu 2020, vrijednom 77 milijardi eura.

Kako je precizirano iz Vlade, puni pristup ovom programu omogućiće Crnoj Gori iste uslove učešća i korišćenje fondova Horizonta 2020 kao i bilo kojoj drugoj članici EU.

"To otvara neograničene mogućnosti za razvoj crnogorske naučnoistraživačke zajednice, i u velikoj mjeri i privrednog sektora, imajući u vidu činjenicu da Horizont insistira na komercijalizaciji istraživanja i inovacijama kao zamajcu razvoja privrede, a samim tim i države", pojašnjeno je u saopštenju.

Međunarodni sporazum o pristupanju Horizontu, potpisao je direktor Direktorata za nauku i inovacije Evropske komisije, Robert Jan Smit i predstavnik Crne Gore, ministarka nauke Sanja Vlahović.

Vlahović je zahvalila EU na razumijevanju i podršci Crnoj Gori u procesu pristupnih pregovora.

"Počastvovani smo i predstavlja nam izuzetno zadovoljstvo da Crna Gora danas ovdje u Briselu, zajedno sa prijateljskim državama regiona uključijući i Moldaviju, postaje član velike evropske istraživačke porodice, kakav je Horizont 2020", kazala je Vlahović.

Ona je uvjerena da će Horizont 2020 svojim inovativnim prostupom i pravilima postati baza za buduće brojne naučne aktivnosti.

"Skrenula bih pažnju na to da je Crna Gora kao država sa malom naučnoistraživačkom zajednicom u potpunosti bila svjesna činjenice da u procesu razvoja nauke i istraživanja mora postaviti prioritete. Zato smo na putu razvoja nauke u Crnoj Gori zacrtali nekoliko ciljeva, koji su u potpunosti u saglasnosti sa evropskom naučnom strategijom", navela je Vlahović.

Ti prioriteti su, kazala je ona, razvoj naučno-istraživačke zajednice, podizanjem nivoa ulaganja u nauku, razvoj centara uspješnosti i naučnotehnoloških parkova.

"Prioriteti su ulaganja u međunarodnu saradnju, stvaranjem jake veze sa institucijama iz regiona i inostranstva, razmjenu i mobilnost istraživača i svakako povezivanje nauke i biznisa. U svemu tome očekujemo da će Horizont 2020 odigrati nemjerljivu ulogu", navela je Vlahović.

Smit je pozdravio prijem pet država zapadnog Balkana, i Moldavije, u Horizont 2020, ističući važnost pristupanja u isto vrijeme, što otvara mogućnost regionalne saradnje, koju Evropa visoko cijeni.

On je ukazao na očekivanja koja Evropska komisija ima od Horizonta, ističući da nije u pitanju klasičan program podrške nauci, kakav je bio FP6 i FP7.

"Horizont 2020 mnogo je više od toga, on je program velikih očekivanja, u čije kreiranje smo mnogo uložili i koji treba da doprinese razvoju Evrope. On poziva najbolje naučnike iz svih krajeva svijeta, ne samo Evrope, već Brazila, SAD, Kine, da se uključe i pomognu da kroz inovacije i istraživanja radimo na sveukupnom razvoju društva", zaključio je Smit.

Galerija

Bonus video: