Crnogorska Vlada prilagođava Porto Montenegro Arapima

Vlada mijenja studiju lokacije za tivatsku marinu i naselje po željama novog vlasnika državnog investicionog fonda ICD iz Dubaija
213 pregleda 10 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 26.06.2018. 19:26h

Važeća državna studija lokacije „Arsenal“ po kojoj se gradi elitni rezidencijalno-turistički kompleks i marina za megajahte Porto Montenegro u Tivtu, opet će bit i izmijenjena i dopunjena, u skladu sa željama i potrebama aktuelnog vlasnika tog kompleksa, državnog investicionog fonda ICD iz Dubaija, odlučila je crnogorska Vlada.

Originalni ovaj planski dokument Vlada je po željama tadašnjeg vlasnika Porto Montenegra - nedavno preminulog kanadskog milijardera Pitera Manka, donijela 2008. a potom već jednom dopunjavala i mijenjala 2013. Tada je obrazloženo da se i inače kontroverzna planska rješenja o gradnji stanova na pjeni od mora pod okriljem visokog turizma, mijenjaju „kako bi se tako došlo do povoljnijeg i fleksibilnijeg prostornog i investicionog rješenja u pogledu brže dinamike budućeg razvoja predmetnog područja.”

Iz Vlade sada priznaju da je od 2008. godine, kada je usvojen prvi planski dokument za potrebe izgradnje kompleksa Porto Montenegro, izgrađeno samo 6 hektara od ukupno 29,42 hektara urbanističkih parcela, kao i 34,64 hektara akvatorijuma od 72,5 hektara akvatorijuma, obuhvaćenog DSL-om.

“Pored direktnih benefita koji se ogledaju u dosadašnjoj realizaciji projekta, postojeći uspjeh Porto Montenegra bio je ključan za promociju Crne Gore kao prvoklasne nautičke i ugostiteljske turističke destinacije, kao ‘grad-rizort’, te za otvaranje novih tržišta koja ne karakteriše tako izražena sezonalnost, te podsticanje, u isto vrijeme, privatnih investicija i razvoj javnog i građanskog sektora. Investicioni stavovi postojećih vlasnika baziraju se na stalnim izazovima da se uspjeh Porto Montenegra proaktivno prilagodi i unaprijedi u zavisnosti od promjena u očekivanjima posjetilaca, demografskih i promjena u profilu posjetilaca, u sve konkurentnijem ambijentu Bokokotorskog zaliva, stvarajući time nove turističke i razvojne projekte”, piše u obrazloženju Vladine odluke da se opet mijenja DSL koja je inače trebalo da važi do 2020. godine.

Na ovaj način DSL “Arsenal”, “ostaće u živiotu” do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore što se očekuje da će biti završeno u naredne tri do četiri godine. Inače, “demografske promjene u profile posjetilaca” Porto Montenegra koje Vlada pominje u odluci da mijenja DSL, izražene su u drastičnom povećanju broja turista iz bliskoistočnih i arapskih zemalja koji su skoro brojnošću nadvladali za vrijeme Manka preovlađujuće Ruse i zapadnjake što su tada kupovali stanove i odmarali u tom kompleksu u srcu Tivta.

“Dok ugostiteljstvo i nautički turizam predstavljaju osnov za najfundamentalniju ciljnu oblast rasta u regionu, nova investiciona strategija predviđa sposobnost Porto Montenegra da bude samo-funkcionalan i da održava aktivnost tokom perioda van sezone sa ciljem da, u konačnom, bude destinacija koja je aktivna i koja obezbijeđuje radna mjesta tokom čitave godine. Izmjene i dopune Državne studije lokacije “Arsenal” - Tivat imaće za cilj usaglašavanje planskih i razvojnih namjera, kroz strukturiranu preraspodjelu zoninga, namjene prostora i bruto građevinskih površina”, navedeno je u odluci Vlade.

U programskom zadatku koji će imati obrađivač, Vlada dozvoljava da se vrši “reorganizacija urbanističkih parcela, uz predlog izmjena prostornih parametara” unutar DSL, i traži da se “planski koncept bazira na kreiranju „tematskih cjelina“, od kojih će svaka imati odgovarajuće sadržaje i utvrđeni cilj u okviru cjelokupnog projekta.”

“Planskim mjerama kreirati ambijent naselja koje će sadržati objekte za rezidencijalne poslovne i uslužne djelatnosti i predstavljati harmoničnu arhitektonsku sredinu, zasnovanu na aspektima održivog razvoja; održavati ekskluzivnost, kvalitet i jedinstvenost do sada izgrađenog prostora i dalji razvoj uskladiti sa tim; omogućiti stvaranje dinamičnog, inkluzivnog, atraktivnog prostora za sve starosne grupe različitog ekonomskog statusa i prihoda; osmisliti aktivan prostor koji će živjeti tokom perioda van sezone i tokom čitave godine, privlačeći globalne, regionalne i lokalne posjetioce/korisnike”, piše u programskom zadatku.

Vlada od obrađivača traži i da na prostoru DSL predvidi ugostiteljske objekte kategorije 4 i 5 zvjezdica, značajno poveća postojeću ponudu ugostiteljskih sadržaja u okviru kompleksa, redefiniše pravce i namjenu saobraćajnica unutar Porto Montenegra i “značajno poveća prostorne mogućnosti za aktivnosti iz sektora zabave i razonode, što će dovesti do organizovanijeg i razvijenijeg pristupa kopnenim i vodenim sportovima”, te “obrati posebnu pažnju” na očuvanje istorijskog aspekta nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal. Za izmenu i dopunu DSL Arsenal koju će sa 10 hiljada eura iz svog budžeta finansirati Ministarstvo održivog razvoja i turizma, radiće se i strateška procjena uticaja na životnu sredinu, a rok za izradu izmjena i dopuna DSL je šest mjeseci od dana izbora obrađivača.Marković i Đukanović podržali Arape, niski porezi ostaju

Dosadašnji i budući razvoj Porto Montenegra, nakon razgovora sa čelnicima kompanije Adriatic Marinas koja rukovodi tim kompleksom, javno su podržali čelnici DPS-a, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Duško Marković. Oni su nakon posjeta tom kompleksu, od kojih je Đukanovićeva bila za vrijeme izborne kampanje za predsjednika, podržali namjere ICD-a kao novog vlasnika i istakli da je u razvoj tog kompleksa do sada investirano skoro pola milijarde eura. Marković je poručio da Vlada neće odustati od brojnih fiskalnih povoljnosti koje daje Porto Montenegru i da neće povećati stopu PDV-a koja za jahting iznosi 0 ili 7 %, odnosno da neće uvesti naplatu akciza i poreza na gorivo i skupa alkoholna pića kojima se ovdje snabdijevaju jahte.

Građani Crne Gore inače, plaćaju PDV po stopi od 21 odsto i kupuju jedno od najskupljih goriva u Evropi, prvenstveno zbog velikih Vladinih zahvatanja na ime akciza i poreza na benzin i dizel, dok litar eurodizela za jahte ultrabogataša u Porto Montegru košta manje od 60 centi.

“To je dio osmišljene razvojne politike i strategije i vjerujem da i vi razumijete... Nemam dilemu da Vlada treba da ostane na takvom svom opredjeljenju i to će biti od koristi i za građane i za državu”, kazao je premijer Marković prošle godine, nakon posjete Porto Montenegru, dok je predsjednik Đukanović prije dva mjeseca još jednom prekorio tivatsku lokalnu vlast što Portu još nije otpisala 5,6 miliona eura svojih potraživanja na ime komunalija za luksuzne stanove podignute u tom kompleksu.

„Nema tu nikakvog oprosta, već je riječ o vrlo korektnom i uobičajenom aranžmanu gdje novog investitora oslobađate komunalija koje su pretpostavljeno plaćene ili trebalo biti plaćene za one strukture koje su prethodno bile na tom lokalitetu. Ne vidim da je tu ikome išta oprošteno, ali dozvolite, čak i da je oprošteno, a nije, sa zadovoljstvom ću oprostiti svakome 5 miliona ako on uloži 550 miliona i otvori ovoliko radnih mjesta”, poručio je 5. aprila Đukanović.

Bonus video: