Crnogorski pekari ne odustaju od viših cijena hljeba

"Zalihe koje imamo nijesu prevelike i ako vlada ne odluči da pomogne, moglo bi da dođe do problema", kazao je vlasnik spuškog mlina i pekare Jastreb Goran Kalezić
156 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2011. 08:26h

Nikšićki mlin i Montemlin su potvrdili kupovinu 6.000 tona pšenice iz Francuske koja će, kako je rekao vlasnik Montemlina Žarko Rakčević, za oko dvije sedmice brodom stići do Crne Gore, čime bi se spriječila nestašica brašna nakon odluke Vlade Srbije da zabrani izvoz pšenice i brašna.

Rakčević je kazao da će njena cijena biti niža od one koju su nabavljali iz Srbije, zbog čega očekuje da će to uzrokovati i blago snižavanje cijena brašna u Crnoj Gori.

On je objasnio da je pšenica iz Francuske jeftinija nego ona iz Srbije zbog valutnog odnosa eura i dinara, za koji mnogi smatraju da je precijenjen, i zbog nabavke velike količine.

"Transport brodom je jako skup, ali ipak je jeftiniji nego željeznički prevoz od Vojvodine do Crne Gore, što je apsurdno", kazao je on.

Nabavka pšenice koju su crnogorski mlinari ugovorili će, kako je rekao, doprinijeti stabilizaciji domaćeg tržišta i cijena, a Rakčević se nada da će u međuvremenu i vlada naći način da pomogne.

"Već smo imali kontakte i može se očekivati da određene količine dopremimo iz nekih bližih destinacija", kazao je on.

Nestašica ili skok cijena se može desiti prije neko što stigne pšenica iz Francuske, jer mnogi pekari, koji su brašno nabavljali iz Srbije, imaju zalihe za svega dan ili dva.

"Zalihe koje imamo nijesu prevelike i ako vlada ne odluči da pomogne, moglo bi da dođe do problema. Očekujemo da će na neki način nabaviti pšenicu i uposliti domaće mlinove ili da će uvesti brašno. Najbolje bi bilo da uradi i jedno i drugo", kazao je vlasnik spuškog mlina i pekare Jastreb Goran Kalezić.

On je rekao da snabdijeva brašnom većinu crnogorskih pakara, te da zna da oni imaju zalihe za svega dan ili dva.

Odluka Vlade Srbije je zatekla i mlinare i pekare. Mi imamo decenijsku poslovnu saradnja sa dobavljačima iz Srbije na koje smo potpuno bili oslonjeni

Srbija štiti svoje tržište

Srbija se odlučila na zabranu izvoza brašna i pšenice kako bi stabilizovala sopstveno tržište koje su ugrozili prekomjernim izvozom. Srbijanski ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović je rekao da se Vlada prije donošenja takve odluke konsultovala sa Evropskom unijom, kao i da je uzela u obzir obaveze Srbije u okviru sporazuma CEFTA.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević je kazao juče da je Vlada Srbije prekršila CEFTA sporazum zabranom izvoza pšenice i brašna u Crnu Goru, jer o tome prethodno nije obavijestila crnogorske kolege.

On je rekao da to ipak neće dovesti do nestašice brašna i pšenice u Crnoj Gori, jer su zalihe dovoljne.

Kako smo ranije najavili, očekujemo da će do poskupljenja hljeba doći početkom aprila, jer je i u okruženju poskupio

Na pitanje da li će se nove količine brašna i pšenice nabavljati po većim cijenama, Milošević je odgovorio da oni neće biti skuplji od onih iz Srbije.

"Kako smo ranije najavili, očekujemo da će do poskupljenja hljeba doći početkom aprila, jer je i u okruženju poskupio", rekao je Milošević.

Moramo da shvatimo da hljeb više nije socijalna kategorija, te da ne treba previše pričati o njegovoj cijeni

"Moramo da shvatimo da hljeb više nije socijalna kategorija, te da ne treba previše pričati o njegovoj cijeni. Ona zavisi od berzanske robe i moramo se prilagođavati. Cijenu brašna, pa samim tim i hljeba, diktira berza i u ovom trenutku cijena nije presudna, bitnije je da ne ostanemo bez sirovina za hljeb. Na cijenu svakako ne možemo uticati zato treba da se trudimo da ne dođe do nestašice", kazao je Kalezić.

Iz Ministarstva poljoprivrede Srbije “Vijesti” juče nisu dobile odgovor povodom optužbi Miloševića.

Galerija

Bonus video: