Crnogorski zet Petros Statis gradiće 20 vila u Miločerskoj šumi

U pojasu između Pržna i Svetog Stefana gradnja je zabranjena i on je ostao jedina zelena oaza između betonirane Budve, Rafailovića i Svetog Stefana
339 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2011. 08:25h

Kompanija „Adritic propertis 2“ moćnog grčkog biznismena Petrosa Statisa, spremna je da uđe u zajednički posao sa Opštinom Budva u izgradnji rezidencijalno turističkog kompleksa „Praskvica - Sveti Stefan“ na jednom od najtraktivnijih lokaliteta na Crnogorskom primorju - tri hektara zemljišnog kompleksa iznad Miločerskog parka nadomak Svetoga Stefana.

Upravo bliznakinja firme „Adritic propertis“ , koja je zakupac grad hotela „Sveti Stefan“, a u kojoj je Statis predsjednik borda direktora, jedina je dostavila ponudu na međunarodnom tenderu koji je za osnivanje joint venture kompanije raspisala opštinska kompanija „Budvan holding“.

Opštinska firma, kojoj je na upravljenje dato gotovo 150 hektara zemlje na najatraktivnijim lokacijama duž Budvanske rivijere, u više navrata je u protekle tri i po godine, od kada je osnovana, objavljivala tendere za pronalaženje poslovnih partnera u izgradnji turističkih kompleksa, istina, do sada jedino je tender za lokalitet „Galije“ kod Svetoga Stefana, bio berićetan, dok su oni za Zavalu tri puta propali, a ortakluk za izgradnju golf terana na brdu Spas još visi u vazduhu.

Bez bankarske garancije nema posla

Pozitivnom ishodu ovoga tendera za 27.387 kvadrata zemlje između Miločera i Svetog Stefana, u šumi iznad magistrale, gdje je planirana izgradnja oko 20–ak luksuznih vila u formi rezidencijalnog kompleksa, u Opštini još nijesu u potpunosti sigurni, jer razgovori oko zaključivanja ugovora za osnivanje joint venture sa „Adriatic propertis 2“ još su u toku, a od Grka su tražene i finansijske garancije da projekat mogu izvesti do kraja.

Naime, „Budva holding“, kako je potvrđeno „Vijestima“ tražila je bankarsku garanciju u iznosu od deset odsto vrijednosti investicionog programa.

Pravo na podnošenje ponuda za Miločersku šumu imale su samo kompanije čiji je ostvareni promet bio najmanje sto miliona eura u prethodne dvije godine.

Pravo na podnošenje ponuda za Miločersku šumu imale su samo kompanije, kako se navodi u tedneru, čiji je ostvareni promet bio najmanje sto miliona eura u prethodne dvije godine i koje imaju najmanje pet godina iskustva u razvoju sličnih projekata u najmanje tri države i imaju sposobnost da obezbijede odgovarajuće profesionalno iskustvo.

Petrosova imperija

Pojava „Adritic propertisa 2“ na poslovnom nebu Crne Gore, mogla se i očekivati nakon mnogih ambicioznih projekta u koje je grčki biznismen Petros Statis ušao u protekle dvije i po godine od kada je firma „Adritic propertis“, u kojoj je predsjednik borda direktora te ortak sa grčkim milijarderom Viktorom Restisem, preuzela gazdovanje zaštitnim znakom Crnogorskog primorja – grad hotelom „Sveti Stefan“.

Petros je preko svoje firme „Golden estate“, registrovane za građevinarstvo, inžinjering i investicije, prije godinu i po osnovao firmu „Adritic propertis 2“, čiji je i stopostotni vlasnik. Upravo novosonovana firma bila je jedina zainteresovana da uđe u hotelski biznis sa Opštinom na lokalitetu Praskvica.

Da su poslovne ambicije Statisa velike, moglo se vidjeti tokom proljetošnjih tendera za zakup plaža duž crnogorske obale, kada je firma „Mont voyage“, u kojoj je on jedan od partnera, zakupila tri najatraktivnije plaže na primorju - svetostefansku gradsku plažu, budvansku „Ričardovu glavu“ ispod zidina Starog grada i plažu „Almara“ na Oblatnu.

Statis (u sredini) na svadbi u "Splendidu"

Planovi aminovali gradnju luksuznih vila

Detaljnim urbanističkim planom predviđena je izgradnja na atraktivnom lokalitetu, koji je naznačen kao turistički kompleks „Praskvica“.

Upravo u tom pojasu, između Pržna i Svetog Stefana, gradnja je svih ovih godina bila zabranjena i on je ostao jedina zelena oaza između betonirane Budve, Rafailovića s jedne i Svetog Stefana s druge strane.

Nekoliko luksuznih vila u komšiluku ovog zemljišnog kompleksa, najava su mogućeg recepta na koji način bi bila sprovedena izgradnja rezidencijalnog naselja, namijenjenog za visoki turizam.

Grci i dalje dužni za Sveti Stefan

Ako je suditi po dugovanjima, koja su dostigla gotovo milion eura za neizmirenu zakupninu za grad hotel „Sveti Stefan“, Grci i nijesu trenutno baš pri parama. I dok se čeka sud ministra turizma Predraga Sekulića oko zahtjeva „Adriatic propertisa“, da im se zakupnina smanji za 50 odsto za ovu i trećinu za narednu godinu, te produži zakup za grad hotel, ono što je sasvim sigurno jeste da Sveti Stefan još nije u potpunosti rekonstruisan, a izgradnja hotelskog kompleksa „Kraljičina plaža“, kao jedan od uslova koji je Vlada dala prilikom izdavanja u zakup tri najluksuznija hotelska objekta – „Svetog Stefana“, vile “Miločer“ i „Kraljčine plaže“ još nije ni započela.

Đukanović bio Statisu u svatovima

Ime Petrosa Statisa široj javnosti postalo je poznato početkom jula 2007. kada je organizovao glamuroznu svadbu u Bečićkom „Splendidu“ i oženio atraktivnu crnogorsku manekenku Nedu Čađenović.

Svadba decenije, kako su je najavljivali mediji, ipak je ostala bez zvučnih zvanica, jer se, iako je bilo najavljeno, nije pojavila nijedna od svjetskih džet set i modnih zvijezda.

Nekadašnji direktor grčkog fudbalskog kluba AEK na prvi pogled se zaljubio u 22-godišnju Podgoričanku koja je javnosti poznata iz spotova Željka Joksimovića „Zaboravljaš” i „Varnice”.

Svadba decenije, kako su je najavljivali mediji, ipak je ostala bez zvučnih zvanica, jer se, iako je bilo najavljeno, nije pojavila nijedna od svjetskih džet set i modnih zvijezda.

Ipak, na svadbi je bio kompletan krem tadašnje crnogorske političke i biznis elite.

Svakako, interesantno je to da je među zvanicama bio i tadašnji premijer, lider DPS-a Milo Đukanović, te tadašnji ministar turizma Predrag Nenezić, kao i brojni članovi Đukanovićeg kabineta.

Bonus video: