Crnogorskih firmi nema među najboljima - Vijesti.me
NAJUSPJEŠNIJE KOMPANIJE U REGIONU: TOP 100

Crnogorskih firmi nema među najboljima

Na listi top 100 banaka u regiji su Crnogorska komercijalna banka i NLB, a na listi top 100 osiguranja je i Lovćen osiguranje

Voli
Voli (Foto: Arhiva "Vijesti")

Regionalni biznis portal SEEnews objavio je novu listu 100 najboljih kompanija u jugoistočnoj Evropi, na kojoj ni ove godine nema nijedne crnogorske.

Na spisku najvećih firmi prema prihodima po stanovniku u prošloj godini, našla se Elektroprivreda Crne Gore i Voli.

“Preduzeće sa najboljim rezultatima u Crnoj Gori je Elektroprivreda, koja se na ovogodišnjoj listi popela za jedno mjesto - na 10. poziciju zahvaljujući rastu prihoda po stanovniku od 2,5 odsto”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je lanac trgovina Voli Trade, koji je jedan od najznačajnijih pridošlica na listi prije dvije godine, napredovao je za tri mjesta - na 13. poziciju sa rastom prihoda od 5,5 odsto.

Biznis portal navodi da su među deset  crnogorskih kompanija sa najvećim prihodima u prošloj godini, osim EPCG (263,7 miliona eura ) i Volija sa 201 miliona eura, još i Mercator CG (126 miliona eura), HD Laković (120 miliona), Jugopetrol (117,4 miliona), Crnogorski telekom (93,3 miliona), Montenegro erlajnz (68,5 miliona), Telenor (67,5 miliona), Franca Marketi (64,8 miliona) i Mesopromet sa prihodom od 53,1 miliona u 2016.

novac, euro
novac, euro(Foto: Shutterstock.com)

SEE top 100 lista obuhvata najveće kompanije u Jugoistočnoj Evropi prema ukupnim prihodima ostvarenim u 2016. Rangirane su nefinansijske kompanije  iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Slovenije.

Listu top 100 najvećih kompanija u regionu SEE predvodi rumunska Dacia sa prihodom od 4,6 milijardi eura, a slijede je slovenački Petrol sa 3,214 milijardi i rumunski  OMV Petrom Marketing SRL sa 3,211 milijarde eura. 

Na listi top 100 banaka u regiji su Crnogorska komercijalna banka i NLB banka, a na listi top 100 osiguranja Lovćen osiguranje.

Na listi banaka, rumunska Banca Comerciala Romana SA je vodeća, a slijede Zagrebačka banka i Banca Transilvania SA.

Među top 100 osiguravača najveći je Zavarovalnica Triglav, a slijede Zavarovalnica Sava i Croatia osiguranje.

Top pet osiguravača zaokružuju još dva slovenačka društva - Adriatic Slovenica i Vazejemna Zdravstvena Zavarovalnica.