Da li je Barović smio da pare fonda uloži u BBM?

KHOV je krenuo u dodatne provjere nakon što im je Udruženje privatnih investitora (UPI) juče dostavilo zahtjev za poništenje transakcije.
53 pregleda 0 komentar(a)
Vesko Barović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vesko Barović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.05.2011. 08:37h

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) od juče ponovo razmatra poslovne veze i uticaj Veselina Barovića u fondu zajedničkog ulaganja Eurofond, kao i njegovu povezanost sa kompanijom Broadband Montenegro AD u okviru koje posluje operater kablovske televizije BBM, saznaju “Vijesti”.

KHOV je krenuo u dodatne provjere nakon što im je Udruženje privatnih investitora (UPI) juče, nešto poslije podneva zvanično, dostavilo zahtjev za poništenje transakcije kojom je Eurofond prije desetak dana postao vlasnik 14,29 odsto akcija BBM-a, plativši za taj paket milion eura.

"Obraćamo vam se u vezi sa transakcijom kojom je FZU Eurofond AD Podgorica postao vlasnik 10.000.000 akcija emitenta Broadband Montenegro AD Podgorica. Naime, smatramo da je transakcija učinjena između povezanih lica, pa je prema članu 21 Zakona o investicionim fondovima ništavna. Nadamo se da ćete u cilju što bržeg otklanjanja nepravilnosti i eventualne štete po akcionare fonda, u što skorijem roku raspravljati o ovom zahtjevu. Molimo Vas da nas o eventualno preduzetim mjerama u vezi sa našim zahtjevom informišete kako bismo mogli preduzeti eventualne dalje korake", ističe se u zahtjevu UPI-a.

Kompanija BBM povećala je nedavno kapital za dva miliona eura i on sada iznosi 6,99 miliona eura.

Kompanija BBM povećala je nedavno kapital za dva miliona eura i on sada iznosi 6,99 miliona eura. Zatvorena emisija akcija bila je predviđena za unaprijed poznate kupce, a transakcija je krajem prošle sedmice obavljena prostom evidencijom u Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA).

Milion eura uložio je fond zajedničkog ulaganja Eurofond, iza kojeg stoji biznismen Veselin Barović, dok je slovenačka kompanija BMB Elektronik Ljubljana svoje potraživanje, u iznosu od million eura, pretvorila u akcijski kapital.

Uoči dokapitalizacije Barovićeva privatna firma Comersa DOO posjedovala je 50 odsto akcija BBM-a, a nakon dokapitalizacije sada ista firma posjeduje 35,7 odsto akcija i dalje je pojedinačno najveći vlasnik. Eurofond ima 14,296 odsto akcija BBM-a. Slovenački partner Jovan Gordijan sada posjeduje 21,42 odsto, BMB Electronic Ljubljana 14,296 odsto, a Bela Čeprnjak 14,28 odsto.

Zabrinuti manjinski akcionari Eurofonda

Manjinski akcionari Eurofonda su zabrinuti da će ova transakcija dodatno doprinijeti obezvređivanju vrijednosti imovine Eurofonda kroz dodatno izvlačenje provizije od strane menadžment firme Euroinvest, koja upravlja fondom.

Tek što je Eurofond kupio paket akcija BBM-a u dokapitalizaciji na slobodnom berzanskom tržištu, uz simboličan promet, ušestostručena je tržišna vrijednost akcija BBM na 60 centi. Tržišna kapitalizacija svih akcija BBM-a sada je čak 42 miliona eura, a u knjigama imovina Eurofonda biće dodatno uvećana za oko šest miliona eura. Samim tim i provizija (tri odsto neto vrijednosti imovine) koju naplaćuje menadžment fonda biće za oko 180.000 eura povećana na godišnjem nivou, zbog čega možda treba razumjeti strahove manjinskih akcionara.

Kako donošenje novog zakona o investicionim fondovima u Crnoj Gori uveliko kasni, u odnosu na prvobitne najave, jer još nije definisan konačan predlog zakona, velika je vjerovatnoća da će menadžeri fondova još neko vrijeme obračunavati i naplaćivati „masne“ provizije za upravljanje fondovima.

Uticaj od 11,35 odsto

U Komisiji je “Vijestima” nezvanično saopšteno da su uoči ove dokapitalizacije već jednom utvrđivali uticaj biznismena Veselina Barovića na kompaniju Euroinvest koja upravlja Eurofondom i da on procentualno izraženo iznosi svega 11,35 odsto.

Kako je objašnjeno iz KHOV-a ta institucija je utvrdila da Barović posjeduje polovinu akcija firme Fleš DOO koja je drugi po veličini vlasnik Eurofonda sa 20 odsto akcije, te da je po tom osnovu njegov uticaj na upravljanje Eurofondom svega 10 odsto.

Ovaj biznismen sa partnerima je suvlasnik firme Akcija DOO, koja posjeduje tri odsto Euroinvesta i po tom osnovu KHOV je izračunao da Barovićev uticaj na odluke koje se donose u fondu iznosi svega 1,35 odsto.

Bonus video: