Da Vlada i uprava kažu šta namjeravaju sa Željezarom

"Premijer je kazao da je stečaj neprihvatljiv i da vodi u likvidaciju preduzeća i mi se slažemo sa njim, ali neka se Vlada izjasni koje je to onda rješenje koje može dovesti do izlaska iz ove agonije"
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2011. 18:54h

Članovi izvršnog odbora manjinskog Sindikata Željezare koji djeluje pri Savezu sindikata Crne Gore (SSCG), njih dvadesetak, počeli su ujutro štrajk glađu, kako bi na taj način Vladi i poslodavcu skrenuli pažnju da je situacija u preduzeću dostigla vrhunac i da se mora što prije rješavati.

Predsjednik te sindikalne organizacije Slavko Popović ponovio je da su se na tako nepopularnu mjeru odlučili jer više nemaju vremena za čekanje, jer je „socijalna agonija“ već uveliko zakucala na vrata nekadašnjeg giganta nikšićke i crnogorske privrede.

Stečaj nije rješenje

"Ako će naša žrtva donijeti prosperitet ostalim radnicima i fabrici, spremni smo da tu žrtvu podnesemo. Dosta nam je više neistina, radnici ne znaju šta da očekuju i kome da vjeruju. Nadamo se da će se u pamet staviti oni koji odlučuju o našim sudbinama. Znamo mi kakvog smo zdravlja i u kakvoj smo moći, ali izdržaćemo - poručio je Popović uz odobravanje ostalih štrajkača.

Ako pripadnici drugog Sindikata krenu sa uličnim protestima, poželjećemo im sreću ali mi ne želimo da jalovo idemo ulicama. Mislimo da je ovaj naš način specifičniji i nadamo se efektniji i da neće dugo trajati već da će kriza početi da se rješava, kazao je predsjednik manjinskog Sindikata Željezare Slavko Popović

On je ponovio da od poslodavca traže pokretanje proizvodnje, isplatu svih dugovanja, socijalni program koji se može realizovati i zadovoljiti zaposlene, a ukoliko to poslodavac nije u stanju da obezbijedi, “onda Vlada treba da raskine kupoprodajni ugovor”.

Stečaj, ponovio je, nije rješenje koje može donijeti dobro fabrici i radnicima i zato su protiv njega.

"Premijer je kazao da je stečaj neprihvatljiv i da vodi u likvidaciju preduzeća i mi se slažemo sa njim, ali neka se Vlada izjasni koje je to onda rješenje koje može dovesti do izlaska iz ove agonije. Ne trebaju nam polovična rješenja već konačni izlaz", kazao je predsjednik manjinskog sindikata Željezare.

Prema njegovim riječima, izvršni direktor Leslav Kvasik im je kazao da poslodavac ima novca ali da nikako ne može da se usaglasi sa Vladom i Sindikatom i da navodno nude mnogo više nego što se to u javnosti predstavlja.

"Pozvao sam ga da medijima i radnicima kaže šta to nude, šta namjeravaju sa preduzećem, da dođe ovdje i kaže sve što ima, što je on odbio. To je neodgovorno od njega, zato smo mu kazali da sve što ima iznese makar putem nekog saopštenja, da vidimo šta to oni nude i namjeravaju sa nama i preduzećem, jer ne znamo kome više da vjerujemo", on kaže da ima novac, Vlada da nema“ kazao je Popović.

Sastanak sa vlastima

On je kazao da ne prihvataju isplatu jedne zarade, jer bi i u tom slučaju bili socijalni slučajevi. Banke, kako je dodao, trenutno potražuju tri rate kredita i „cijede i posljednji cent od radnika“.

"Nezvanično smo saznali da Vlada pokušava da sjutra organizuje sastanak sa Sindikatom, i jednim i drugim. Vidjećemo da li će to i uraditi i šta će taj sastanak donijeti. Ako pripadnici drugog Sindikata krenu sa uličnim protestima, poželjećemo im sreću ali mi ne želimo da jalovo idemo ulicama. Mislimo da je ovaj naš način specifičniji i nadamo se efektniji i da neće dugo trajati već da će kriza početi da se rješava. Uvijek smo podržali borbu drugog Sindikata i podržavamo svu sindikalnu borbu u Crnoj Gori za radnička prava pa se nadamo da će i nas predstavnici tog Sindikata makar deklarativno podržati", kazao je Popović.

Sjutra u podne predstavnici većinskog Sindikata, koji djeluje pri Uniji sindikata, saopštiće radnicima da li je došlo do razgovora sa predstavnicima Vlade, da li su postignuti konkretni dogovori ili u četvrtak kreću sa uličnim protestima, a možda i sa dodatnim radikalizacijama – blokadom saobraćajnica, ulaskom u upravnu zgradu ili protestima ispred zgrade Vlade.

Gardašević podržava oba sindikata u Željezari

Sindikalne predstavnike Željezare su posjetili čelnici Opštinskog sindikalnog povjereništva Nikšić, na čelu sa predsjednikom Brankom Gardaševićem, a podrška je stigla i od granskog sindikata metalaca i njegovog predsjednika Dragana Mijanovića.

Gardašević je kazao da podržava oba Sindikata i da od Vlade traži da pod hitno nađe izlaz iz trenutne situacije, jer radnici više ne mogu da čekaju. On će, kako je kazao, pokušati da stupi u kontakt sa ministrom ekonomije i ugovori sastanak sa njim i predstavnicima Sindikata. Mijanović je rekao da radnicima i Sindikatu treba cilj da bude rad a ne sukob, i da i poslodavac i Vlada treba da vide kako da situaciju riješe, ali ne samo za danas već da pronađu kratkoročno rješenje.

"Lako je naći trenutno rješenje: poslodavac treba da uzme kreditna sredstva i isplati radnicima dugovanje. Što se dugoročnog rješenja tiče to je samo pokretanje proizvodnje, što je obaveza poslodavca. Za sada mi tripartitno pregovaramo – Sindikat, Vlada i poslodavac. Ali kako se Vlada izvlači iz ovih razgovora i procesa privatizacije sve su prilike da će biti bipartitni pregovori", kazao je Mijanović i dodao da je očekivao, vjerujući u sindikalne aktiviste, da većinski Sindikat pokaže više aktivnosti, ideja i angažovanja u pogledu pronalaženja rješenja za ovakvu situaciju.

Bonus video: