Daju plac Turcima, a ne plaćaju porez

Opština Budva uputila je urgentan zahtjev Centralnoj banci za naplatu duga na ime poreza na nepokretnosti za atraktivnu parcelu kod Jadranskog sajma
8339 pregleda 6 komentar(a)
90 hiljada eura iznosi dug na ime poreza na nepokretnost, zbog čega je Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine uputila urgentan zahtjev Centralnoj banci za naplatu duga, Foto: Vuk Lajović
90 hiljada eura iznosi dug na ime poreza na nepokretnost, zbog čega je Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine uputila urgentan zahtjev Centralnoj banci za naplatu duga, Foto: Vuk Lajović

Račun podgoričke kompanije „Safiro beach resort“ koja gazduje atraktivnom parcelom od 8.500 kvadrata ispred hala Jadranskog sajma, blokiran je zbog poreskog duga prema Opštini Budva.

Urgentan zahtjev Centralnoj banci za naplatu oko 90 hiljada duga na ime poreza na nepokretnost dostavila je Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine, jer firma, koju su formalno osnovali britanski državljani, a za koju se sumnja da pripada crnogorskim političarima iz vrha DPS-a, kasni sa izmirivanjem poreskih obaveza.

Rješenja o prinudnoj naplati Uprava loklanih javnih prihoda na čijem je čelu Petar Odžić (SDP) donijela je nakon što se ta firma oglušila da izmiri dug u zakonskom roku. Taj dug je, prema nezvaničnim informacijama, veći jer još nisu zaduženi za ovu godinu na ime poreza, pošto kasne sa dostavljanjem poreske prijave.

Time se lokalna uprava obezbijedila da će naplatiti poreski dug, a gotovo je praksa da su svi „veliki“ investitori ujedno i neredovne poreske platiše.

O „Safiro beach“ javnost je upoznata prije nekoliko mjeseci, kada je odbjegli biznismen Duško Knežević utvrdio da mu je zemlja kod Jadranskog sajma oteta, te da iza firme „Safiro beach resort “ lično stoje lider DPS-a i šef države Milo Đukanović i nekadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović, a ne britanski biznismeni, kako stoji u papirima. Takve tvrdnje Kneževića odmah su demantovane.

Nekadašnja budvanska opozicija, a sadašnja vladajuća koalicija, godinama je tvrdila da je u pitanju biznis starijeg Gvozdenovića, kao i njegovog sina Marka, koji je u bliskim odnosima sa turskim investitorima koji namjeravaju da grade na toj parceli.

Na parceli od 8.500 kvadrata turski biznismeni okupljeni oko firme „Mia investments“, nakon što su prije godinu i po zaključili ugovor sa „Safiro beach resort“, planiraju gradnju hotelsko-apartmanskog kompleksa „Mia Budva“ - dvije kule od po 15 spratova. Te njihove planove osujetila je gradska uprava na čelu sa Demokratama, Crnogorskom i URA, koji se protive da se na toj parceli grade stanovi za tržIšte, već kongresni centar i hotel.

Budvanske Demokrate prije deset dana pozvale su aktulenog ministra održivog razvoja Pavla Radulovića i glavnog državnog arhitektu Dušana Vuksanovića da objelodane javnosti ko je bio na sastancima u Vladi i predstavljao firmu „Mia investments“. Odgovor još nisu dobili.

Zemljišni kompleks je pod hipotekama Pireus banke zbog milionskih kredita, a takođe i staromještani vode borbu za povraćaj, te pred sudom dokazuju da im je zemlja oduzeta bez naknade.

90 hiljada eura iznosi dug na ime poreza na nepokretnost, zbog čega je Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine uputila urgentan zahtjev Centralnoj banci za naplatu duga

Turski investitori okupljeni oko firme „Mia investment“ prvobitno su planirali da u projekat ulože 60 miliona eura.

U avgustu prošle godine, sa “Safiro beach” zaključili su i ugovor o zajedničkoj gradnji - zabilježba je upisana u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine. Idejno rješenje o gradnji kula osporila je budvanska glavna arhitektica, a to potvrdilo i resorno ministarstvo, nakon čega su investitori izmijenili idejno rješenje i prije deset dana ponovo podnijeli zahtjev za dobijanje saglasnosti.

Budvanska glavna arhitektica se još nije izjasnila.

Demokrate Budve pozvale su i Centralnu banku, Upravu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma i druge institucije kojima je to u opisu posla, da ispitaju porijeklo novca koji “Mia investment“ unosi u Crnu Goru i da otkriju ko zapravo stoji iza te firme.

Bonus video: