Daka za isporuku struje Željezari garantovao sa 1,65 miliona

"Prihvatio sam čak i skok cijene električne energije koja za Željezaru iznosi 18 odsto, što nije fer", rekao je Davidović
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2012. 09:19h

Prema riječima vlasnika kompanije Neksan Miodraga Davidovića, konačno je postignut dogovor sa Elektroprivredom Crne Gore oko isporuke električne energije nikšićkoj Željezari. Ovih dana bi, prema njegovim riječima, trebalo i da se usmeni dogovor verifikuje.

"Pošto sam ovoga puta pregovarao sa predsjednikom Odbora direktora Srđanom Kovačevićem vjerujem da će sve biti ispoštovano, jer u slučaju prethodnog dogovora koji je potpisan sa Elektroprivredom nije bilo tako. Umjesto dosadašnjih 840 hiljada eura, ponudio sam garanciju u iznosu od 1,65 miliona eura. Sve što su od nas tražili ispoštovao sam".

"Čak sam prihvatio i skok cijene koja za Željezaru iznosi 18 odsto, što nije fer jer je zbog toga što MNSS svojevremeno nije preuzeo električnu enegriju i zbog neostvarene dobiti Elektroprivrede u 2011. godini kažnjen Neksan. Ovo osjećam kao svojevrsni reket. Umjesto da se svi založe da pomognu da fabriku izvedemo na put spasa, imamo mnogo udara sa svih strana koji nemaju nikakve veze sa pravnim, ekonomskim, a može se reći i ljudskim odnosom opstanka nikšićke Željezare", rekao je Davidović "Vijestima".

"Neksan će sve svoje obaveze ispoštovati i nikome nećemo ostati dužni", poručio je Davidović

Radnicima i njemu je cilj, kazao je, da Željezara ponovo bude respektabilna kompanija ne samo u Crnoj Gori, već i širom Evrope i da od te namjere neće odustati bez obzira na sve prepreke na koje nailaze.

"Ne možemo vjerovati da se i Regulatorna agencija za energetiku pridružila poznatom ataku na Željezaru, sve u cilju kako se fabrika ne bi spasila. Ovo nije udar na Neksan nego udar na Željezaru i njene radnike, ali mi ćemo se i iz ovoga izvući", kazao je Davidović.

On je podsjetio da, od kada je Neksan preuzeo proizvodnju u Željezari, nemaju subvencije od države na električnu energiju, kao što je to imao bivši vlasnik, holandska kompanija MNSS, ali da to nijesu ni tražili.

"Neksan će sve svoje obaveze ispoštovati i nikome nećemo ostati dužni", poručio je Davidović.

Ugovor Neksana i EPCG istekao je 15. decembra i do sada nije potpisan novi zbog visine iznosa garancija. Neksan je umjesto dosadašnjih 840 hiljada eura ponudio 1,5 miliona, ali je Elektroprivreda tražila garancije u većem iznosu od ponuđenih zbog toga što je, navodno, Davidović tražio da računi za električnu energiju budu prolongirani na tri mjeseca.

Kako je proizvodnja u Željezari smanjena, sada mjesečni računi umjesto 600 hiljada eura iznose 400 hiljada.

Elektroprivreda je i jedan od povjerilaca Željezare i potražuje 6,17 miliona eura.

Neksan je 15. maja potpisao tromjesečni ugovor sa Željezarom, koji je dva puta produžavan. Posljednji ugovor produžen je do 15. marta, a stečajni upravnik je u međuvremenu raspisao oglas za prodaju fabrike po početnoj cijeni od 30 miliona eura.

Oglas je otvoren do 6. februara, a prednost će imati ona ponuda koja bude sadržala najveću kupoprodajnu cijenu.

U Željezari je sredinom aprila na zahtjev većine radnika uveden stečaj, a početkom novembra je odbijen plan reorganizacije, koji je podnio bivši vlasnik, i proglašen bankrot.

Galerija

Bonus video: