Dakić: Dugovi visoki, ali nismo ugroženi

Svjetska banka je konstatovala da je stalni rast dugovanja privatnog sektora najveći rizik za rast ekonomije
98 pregleda 0 komentar(a)
Milojica Dakić, Foto: Boris Pejović
Milojica Dakić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.02.2014. 21:08h

Predsjednik Savjeta za finansijsku stabilnost i guverner Centralne banke (CBCG) Milojica Dakić dijeli stav Svjetske banke (SB) da su dugovanja privatnog sektora dostigla visok nivo. On tvrdi da, i pored toga, redovne analize Savjeta ukazuju da finansijska stabilnost u Crnoj Gori nije ugrožena.

Svjetska banka je konstatovala da je stalni rast dugovanja privatnog sektora najveći rizik za rast ekonomije. Iz ove institucije su upozorili da su ovi dugovi dostigli opasan nivo, kao i da mogu da ugroze finansijsku stabilnost.

“Savjet redovno prati kretanja na domaćem i međunarodnom tržištu, procjenjuje rizike i daje preporuke za održavanja finansijske stabilnosti u zemlji. Analize koje se redovno sprovode ukazuju da finansijska stabilnost u Crnoj Gori nije ugrožena, i pored evidentnih rizika prisutnih u fiskalnoj sferi i realnom sektoru sa negativnim povratnim uticajem na finansijski sektor kroz porast nekvalitetnih kredita”. rekao je Dakić „Vijestima”.

On je dodao da su prisutna umjerena optimistička očekivanja da će doći do redukcije rizika i ranjivosti u finansijskom sistemu i ekonomiji u cjelini u narednom periodu. Ta očekivanja bazirana su, kako kaže, na pozitivnim stopama rasta većine sektora u crnogorskoj privredi u prethodnoj godini i najavljenim krupnim investicionim projektima u ovoj godini.

Na kraju prošle godine u blokadi je bila 12.981 firma zbog duga od 437 miliona eura, a loši krediti su dostigli 422,4 miliona.

Svjetska banka je konstatovala da je stalni rast dugovanja privatnog sektora najveći rizik za ekonomiju jer su dostigli opasan nivo i mogu ugroziti finansijsku stabilnost

„Ocjenu uticaja privatnog duga na finansijsku stabilnost treba bazirati u kontekstu svih napora koje preduzimaju nadležni organi u cilju njihovog redukovanja kako ne bi poprimili sistemske razmjere. Tokom 2012. i 2013. godine intenzivirane su aktivnosti na jačanju regulatornog i supervizorskog okvira za sistemsko rješavanje ne samo nekvalitenih kredita pravnih i fizičkih lica, već i naraslog finansijskog duga u širem smislu”,naveo je Dakić.

Prema njegovim riječima, u tom pravcu pripremljen je nacrt zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju i inicirane su aktivnosti za unapređenje mjeničnog poslovanja kroz izmjene ili dopune zakona o izvršenju i obezbjeđenju.

On je dodao da se očekuju pozitivni efekti primjene zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja, kao i da je pripremljena radna verzija zakona o mjerama prema izvršiocima višestrukih poreskih i carinskih prekršaja.

Bonus video: