Dakić vodi CBCG, dok DPS odredi guvernera

Mjesto prvog čovjeka Centralne banke i dalje upražnjeno iako postoje brojni problemi
2 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2012. 20:43h

Viceguverner Centralne banke (CBCG) za finansijsku stabilnost i platni promet Milojica Dakić preuzeo je rukovođenje vrhovnom monetarnom institucijom do izbora novog guvernera, saznaju ”Vijesti” iz više izvora.

Do kada će obavljati tu dužnost za sada je neizvjesno jer Zakonom o CBCG nije definisano u kojem roku se mora popuniti najvažnije kadrovsko mjesto u toj instituciji.

O mogućim kadrovskim rješenjima za prvog čovjeka CBCG do sada nije bilo ozbiljnijih razgovora u vladajućoj koaliciji, a kadar DPS-a će dobija to mjesto.

Iz CBCG “Vijestima” nije stigao odgovor u kojem roku očekuju da predsjednik države Filip Vujanović predloži Skupštini kandidata za guvernera

Prema Zakonu o CBCG guverner je, između ostalog, nadležan za sprovođenje svih politika CBCG, odluka koje su usvojene na Savjetu i sazivanje njegovih sjednica. U nadležnosti guvernera je i da donosi određena rješenja i akte koja su u nadležnosti CBCG i koja ne usvaja Savjet, ali i da sam donese akt ako ga Savjet ne usvoji.

Činjenica je i da Savjet odlaskom bivšeg guvernera Radoja Žugića na mjesto ministra finansija sada ima paran broj članova, što bi, eventualno, moglo biti sporno u donošenju odluka.

Iz CBCG “Vijestima” nije stigao odgovor u kojem roku očekuju da predsjednik države Filip Vujanović predloži Skupštini kandidata za guvernera, kao i da li to što Savjet sada ima paran broj članova može uticati na donošenje nekih odluka.

Aleksandar Damjanović

Ekonomista i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović ocijenio je da, bez obzira na to što Zakon o CBCG ne propisuje rokove u kojima Skupština mora izabrati guvernera, riječ je o veoma bitnom pitanju i predsjednik države bi predlog morao uputiti u najskorijem roku da bi se izjasnila i Skupština.

“Jasno je da izbor novog guvernera ne trpi odlaganje, pa čak ni ako je ono politički motivisano, što se moglo nazrijeti na bazi izjava odgovornih u procesu predlaganja”, istakao je Damjanović.

Odugovlačenje problem

Damjanović je istakao da treba imati u vidu da ukoliko ne bude predložen guverner do kraja godine, Skupština počinje redovno zasijedanje tek u martu.

"To bi bio veliki problem za funkcionisanje CBCG zbog broja članova Savjeta i nadležnosti koje ima guverner, rekao je Damjanović.

On je dodao da izbor guvernera ne treba odlagati i zbog činjenice da pred CBCG stoje formalne obaveze usvajanja izvještaja o radu i finansijskog izvještaja plana, kao i suštinske odluke u vezi s rješavanjem ogromnih problema na relaciji banke-privreda.

Galerija

Bonus video: