Dakićevci nijesu ni prihvatili ni odbili ponude, ali ne odustaju od 42 miliona

Vlasnik Zetagradnje, koji je sa Čelebić DOO dao ponudu vrijednu 32 miliona eura, i Vanja Mugoša predstavnik konzorcijuma koji nudi 27 miliona, potvrdili da se neće pojaviti u Sudu
93 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Vesko Belojević
Radoje Dakić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.03.2011. 18:50h

Nekoliko stotina bivših radnika “Radoja Dakića” na zboru u krugu bivše fabrike nijesu donijeli odluku ni o prihvatanju ni odbijanju dvije ponude u iznosima od 32 miliona, odnosno, 27 miliona eura za kupovinu nešto manje od 200.000 kvadrata zemljišta već su, uoči sjutrašnje sudske prodaje u Osnovnom sudu, zatražili od Vlade Crne Gore da ona pronađe rješenje i obezbijedi da se za 1.700 povjerilaca isplati oko 42 miliona eura na ime neisplaćenih zarada i pripadajućih kamata.

Velikom većinom bivši radnici su usvojili tri zaključka. U prvom, povjerioci zahtijevaju “nivo odnosa sa svim akterima u postupku prodaje imovine u mjeri da to nije u suprotnosti sa pravosnažnim presudama, socijalnim programom i zakonskim propisima”.

"Zahtijevamo od države da preduzme sve neophodne mjere da se pravosnažne sudske presude u našu korist izvrše u potpunosti, kao i da obezbijedi djelotvorno učešće čitavog administrativnog aparata kako bi se izbjegla situacija da su izvršni povjerioci spriječeni da uživaju imovinu u dužem vremenskom razdoblju" ističe se u drugom usvojenom zahtijevu.

Trećim usvojenim zaključkom povjerioci i manjinski akcionari su zatražili od Vlade da obustavi prodaju opreme zakazane za 1. april ove godine, “sve dok se ne preispita dosadašnje otuđenje pokretne i nepokretne imovine”.

"Ultimativno zahtijevamo da se smijeni predsjednik borda Zoran Vujanović zbog osnovane sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i nedostojno se ponašao prema bivšim radnicima, sada manjinskim akcionarima" saopštio je četvrti zahtjev Milan Vukčević, predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca i zatražio da se što prije zakaže vanredna skupština akcionara na kojoj bi manjinski akcionari dobili svog člana u bordu.

Sedma sudska prodaja zemljišta u petak

Sedma sudska prodaja zemljišta u petak bi trebalo da se održi u zgradi Osnovnog suda u 9.30 časova. Vlasnik Zetagradnje Blagota Radović, koji je zajedno sa Čelebić DOO dao ponudu vrijednu 32 miliona eura, i Vanja Mugoša, predstavnik drugog domaćeg konzorcijuma (šest kompanija) koji nudi 27 miliona eura, potvrdili su Vijestima” da se neće pojaviti u Sudu, jer očekuju vansudski dogovor sa povjeriocima.

Vukčević je kazao da će za koji dan otvoriti poseban prelazni žiro-račun u banci, jer ne žele da dozvole da njihovi advokat po uplati krčme prihodovani novac

"Očekujemo da Vlada odredi punomoćnika koji će se pojaviti na ročištu, jer smo do sada kao predstavnika imali jednu koleginicu koja je istovremeno bila izvršni dužnik i izvršni povjerilac" istakao je Vukčević, izražavajući sumnju da bi neko zbog toga mogao da ospori prodaju ako dođe do dogovora.

"Tražimo da se na početno pravno stanje vrati hala Montaže, upravna zgrada, zgrada Razvoja, objekat restorana i okolno zemljište koji su bili predmet prodaje na sudskoj aukciji održanoj 12. aprila 2007. godine" istakao je Vukčević.

Naime, više od 50.000 kvadrata atraktivnog zemljišta naknadno je izmješteno iz imovine koja je radnicima sudski prvobitno pripala i koja je u međuvremenu prodata.

"Jedina vjerodostojna ponuda za kupovinu biće ona koja se preda sudu. Rješenje postoji, a mi samo treba da budemo uporni i principijelni. Očekujemo od Vlade i novog premijera da više rade za državu i građane, a manje za sebe. U Evropu se ne može ići ukoliko se ne izvršavaju sudske presude. Ovim parama se neće na isti način veseliti mlada djevojka pred udaju i baba, ali nam je svima isti cilj. Ovo je posljednje što mi možemo da ostvarimo u životu jer će u našim godinama rijetko ko uspjeti da se zaposli. Samo zajedno i samo jedinstveno" naglasio je Vukčević.

On je naveo da će za koji dan otvoriti poseban prelazni žiro-račun u banci, jer ne žele da dozvole da njihovi advokat po uplati krčme prihodovani novac.

Čakanje dugo deceniju

Bivši radnik Jovo Jovanović poručio je da su na ovo potraživanje čekali deceniju te da od tog potraživanja “nema čistijeg”.

"Ne tražimo mi ništa od države, niti od bilo koga. Ovo smo svojim znojem decenijama stvarali. Istrajaćemo do kraja... Tražim da usvojimo zaključak da se uključi država i Vlada, da nas isplati, pa nek oni čekaju urbanistički plan" poručio je Jovanović.

Bivši radnik Rajko Bulatović pozvao je nekadašnje kolege da u ovom trenutku nijednom kupcu ne daju prednost, jer se radi o aukcijskoj prodaji i pozvao Vladu da odabere investitora.

"Ovi ljudi nemaju ni parče hljeba da kupe, a u takvim okolnostima je nenormalno živjeti, a kamoli ići u Evropu" rekao je Bulatović.

Tenzije i rasprava na ivici incidenta

Jednočasovni zbor bivših radnika protekao je pod velikim tenzijama i na ivici incidenta, budući da su 10-ak bivših radnika imali nešto drugačije stavove u odnosu na Koordinacioni odbor.

"Znam ja ko je režiser svega ovoga. Advokate koji nijesu radili kako treba prijavićemo Advokatskoj komori, a gospodin gradonačelnik neka vidi da odradi ovaj posao. Mi više čekati ne možemo" rekao je Milan Vukčević.

"Ničega se ja ne odričem. Nas interesuju potraživanja, ali moramo to realno sagledati. Ja sam shvatio da smo mi danas ovdje došli da odlučimo da li nama odgovara ponuđena ponuda od 32 miliona. Bilo je priče da će se do danas javiti konzorcijum od 5-6 ponuđača sa brojkom od 35 miliona, ali se niko nije javio, a u saznanju smo i da neće. Jedino ko mene može predstavljati je moj pravni punomoćnik – naveo je Krkotić, ističući da je svakodnevno u kontaktu sa advokatom Veskom Raspopovićem koji ga zastupa.

Bivši radnik Svetozar Vukčević rekao je da podržava ideju Koordinacionog odbora da naplate glavnicu i kamatu duga, ali i izrazio bojazan da za to ne postoje uslovi.

"Ako za nešto ne postoje uslovi iluzorno je ići kroz zid kroz koji ne možeš da prođeš. Zetagradnja se neće pojaviti sjutra na ročištu" dodao je Vukčević i pozvao Kooordinacioni odbor da pođu na razgovor sa vlasnikom Zetagradnje, što je naišlo na negodovanje radnika. Milan Vukčević prozvao je u tom trenutku svog kolegu prezimenjaka da je bio u „istoj ekipi sa gradonačelnikom Miomirom Mugošom kada je izmješten dio zemljišta iz predmeta prodaje“, te da posjeduje papir o tome.

"Znam ja ko je režiser svega ovoga. Advokate koji nijesu radili kako treba prijavićemo Advokatskoj komori, a gospodin gradonačelnik neka vidi da odradi ovaj posao. Mi više čekati ne možemo" rekao je Milan Vukčević.

Iz mase su se tada čuli povici: „Što smo mi danas došli ovamo“, nastala je manja gužva, ali se srećom zbor vrlo brzo završio.

Bonus video: