Daliborka Pejović na čelu Montenegro erlajnza

Vladina kadrovska komisija je za članove predložila Živka Andrijaševića umjesto Miodraga Ivanovića
53 pregleda 108 komentar(a)
Daliborka Pejović, Foto: Zoran Đurić
Daliborka Pejović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.06.2013. 11:54h

Predsjednik Odbora direktora Montenegro erlajnza (MA) biće funkcionerka DPS-a Daliborka Pejović, sugerisala je Vlada Skupštini akcionara kompanije, saznaju "Vijesti".

Dosadašnji predsjednik Zoran Đurišić, koji je na čelu nacionalne aviokompanije bio 19 godina, smijenjen je odlukom Vlade Mila Đukanovića.

Vladina kadrovska komisija je za članove predložila, osim Pejović, Živka Andrijaševića, Duška Lalićevića, Tufika Bojadžića i Branislava Golubovića.

Prema posljedjnjim informacijama "Vijesti", umjesto Miodraga Ivanovića koji je do sada bio član Odbora direkotra, glasaće se o izboru Đukanovićevog savjetnika Andrijaševića za člana MA.

Dosadašnji članovi Odbora direktora bili su Đurišić, Ivanović, Lalićević, Golubović i Izet Bralić.

Više od godinu se pominje smjena predsjednika Odbora aviokompanije Zorana Đurišića, koji je na njenom čelu 19 godina, zbog lošeg poslovanja Montenegro erlajnza čiji ukupni gubitak je dostigao 19,3 miliona eura.

Skupština akcionara biće održana 10. juna i ona će potvrditi predloge Vlade, koja je gotovo stopostotni vlasnik MA. Nakon toga, Odbor direktora će izabrati predsjednika od izabranih članova.

Aviokompanija, čije cijene karata sa uračunatim taksama mogu parirati najskupljim evropskim avioprevoznicima, posluje sa gubicima, Vlada joj je otpisivala dugove, a i žirirala za 9,6 miliona eura kredita.

Kada je Đurišiću potvrđivan mandat, iz MA su objavljivali da je funkciju “uspješno pokrivao proteklih godina, što ga je i preporučilo da nastavi vođenje jedne od najuspješnijih crnogorskih kompanija”.

Do sada je od garancija Vlade iskorišteno 4,6 miliona kredita u, kako su saopštili iz kompanije, “osnovna sredstva”, tvrdeći da rate sami uredno vraćaju.

Vlada je 2011. otpisala i dug od 3,2 miliona. Poništila je dugovanja kompanije u periodu od 2002. do 2006. godine.

Saopšteno je da je cilj otpisa duga, koji su iz redova opozicionih partija ocijenili klasičnom zolupotrebom instituta državne pomoći, “finansijska konsolidacija kompanije u državnom vlasništvu i njena priprema za privatizaciju”. Taj pokušaj privatizacije je propao.

Iz Montenegro erlajnza saopštavaju da “nijesu dobili ni cent subvencija iz državnog budžeta”, kao i da dobro posluju s obzirom na lošu situaciju u avioindustriji.

U poslovanju kompanije je Državna revizorska institucija utvrdila nepravilnosti zbog kojih su iz MA prijetili tužbom, ali je nijesu podnijeli.

Bonus video: