Damen želi majstore iz Arsenala i Brodogradilišta

Iz kompanije kažu da će novo brodogradilište u Bijeloj, koje će raditi u sklopu korporacije Damen, donijeti brojne benefite za privredu Crne Gore
2577 pregleda 4 komentar(a)
Budući izgled remontnog centra u Bijeloj, Foto: Damen
Budući izgled remontnog centra u Bijeloj, Foto: Damen

Konzorcijum kojeg čine Adriatic Marinas - Porto Montenegro iz Tivta i Damen, holandska kompanija koja se na globalnom nivou bavi izgradnjom brodova i superjahti, pokreću program za regrutaciju inženjera u brodogradnji i za remont jahti, a koji će raditi u novom brodogradilištu u Bijeloj.

„Program će obuhvatiti organizaciju ‘Dana otvorenih vrata’ u brodogradilištu za sve zainteresovane koji se bave ovom djelatnošću. Prioritet u zapošljavanju imaće nekadašnji radnici remontnog zavoda „Sava Kovačević“ - Arsenala iz Tivta, Jadranskog brodogradilišta Bijela, kao i iskusni inženjeri na brodovima različitih vrsta”, kazao je generalni direktor Adriatic Marinasa David Margason.

Iz te kompanije kažu da će novo brodogradilište u Bijeloj, koje će raditi u sklopu korporacije Damen, donijeti brojne benefite za privredu Crne Gore jer se očekuje da će zaposliti preko 300 ljudi u industriji brodogradnje u Boki “istorijskoj postojbini ovog industrijskog sektora u Crnoj Gori”.

“Sa ovim projektom Boka će opet pružati priznate usluge čitavom mediteranskom pomorskom tržištu”, saopštili su iz Adriatic Marinasa.

Zajedničko preduzeće radi na zapošljavanju početne radne snage za učestvovanje u planiranju i transformaciji brodogradilišta Bijela u novi remontni objekat, i za mogući rani početak njegovih preliminarnih operacija - pružanje određenih usluga brodoremonta na sadašnjem zapadnom krilu brodogradilišta, dok je na istočnom dijelu u toku ekološka sanacija lokacije.

Na predstojećim svojevrsnim sajmovima zapošljavanja u ovom domenu poslovanja u Bijeloj, prisustvovaće članovi Damen Yachting/Amels tima i predstavnici Damena. O detaljnijim informacijama o samim datumima, javnost će uskoro naknadno obavještena.

„Damen je globalna institucija koja se bavi ovom djelatnošću po najvećim industrijskim standardima, sa stručnim timom inženjera i operativnih kadrova brodogradnje i remonta. Vjerujemo da Boka Kotorska jeste resurs kvalifikovanih stručnjaka u svim ovim profilima, i da ćemo okupiti sjajan tim da oživimo ponovo ovu industriju. Svi oni će imati priliku da sarađuju i rade pod mentorstvom sa našim globalnim timom Damen yardsa”, istakao je predstavnik kompanije Damen Eel Kant.

Bonus video: