Damjanović: "Monte" se ilegalno proizvodi u Mojkovcu

SNP poručuje Lukšiću da suzbijanjem nelegalnog šverca napuni budžet, a ne da izjavljuje pred javnošću da se moramo zadužiti kako bi očuvali nivo plata i penzija
133 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2012. 12:54h

U mojkovačkoj fabrici cigareta Montenegro tobako kompani koje zvanično nema na crnogorskom tržištu proizvode se cigarete „Monte“.

To je kazao poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović koji je novinarima pokazao paklicu „brenda Monte“ sa akciznom markicom Ministarstva finansija.

„Ovo su cigarete nepoznate na našem tržištu i pravo je pitanje za Vladu i ministarstvo finansija šta se dešava na polju suzbijanja sive ekonomije i šverca duvana“, istakao je Damjanović na konferenciji za novinare na kojoj je prezentova izborni program te partije u oblasti javnih finansija.

Uz paklicu „Monte“ novinarima su pokazane i druge cigarete bez akciznih markica koje se, kako tvrdi Damjanović, mogu naći na sivom tržištu i od čije prodaje budžet ostaje „kraći“ na mjesečnom nivou za nekoliko miliona eura.

Uz paklicu „Monte“ novinarima su pokazane i druge cigarete bez akciznih markica koje se, kako tvrdi Damjanović, mogu naći na sivom tržištu i od čije prodaje budžet ostaje „kraćI“ na mjesečnom nivou za nekoliko miliona eura

SNP neće važni dokaz o nelegalnom biznisu u Mojkovcu prezentovati vrhovnoj državnoj tužiteljki Ranki Čarapić budući da je, prema riječima Damjanovića, odavno poznato da ta partije ne vjeruje Vrhovnom državnom tužilaštvu.

„Nakon političkih promjena slijede i promjene u vrhu državne administracije. Računam da bi ovu paklicu mogli da predamo na dalje postupanje novom vrhu državnog tužilaštva. Vidjećemo da li će se to ostvariti i iskreno se nadam da ćemo imati priliku“, kazao je Damjanović.

On je rekao da nije posao političkih partija već državnog aparata da se suočava sa prevarama, te da je zrelo vrijeme da ova vlast ustupi nekom drugom odgovornost.

„SNP je spreman da bude dio tih promjena i da se uhvati u koštac sa švercom u Crnoj Gori, sa raznim uvozničkim lobijima. Na primjeru šverca duvana vidimo da se desetine miliona eura iznose iz države. One ne pripadaju budžetu nego idu u ruke pojedinaca i nelegalnih kompanija“, naglasio je Damjanović.

SNP poručuje premijeru Igoru Lukšiću da suzbijanjem nelegalnog šverca napuni budžet, a ne da izjavljuje pred javnošću da se moramo zadužiti kako bi očuvali nivo plata i penzija.

„Nije tačna tvrdnja Lukšića da bi plate i penzije pale da nije bilo zaduženja. Suzbijanjem šverca svih roba i naplaćivanjem poreza od tajkuna i moćnika napunio bi se budžet i ne bi bilo potrebe da se zadužimo“, kazao je Damjanović.

On je rekao da se paklica „Monte“ može naći kod uličnih prodavaca koji i dalje posluju i ometaju one koji legalno rade, te da je to problem koji je napravila vlast svima koji žele legalno da posluju.

„Umjesto reketa DPS-u treba da plaćaju porez državi“ zaključio je Damjanović.

Galerija

Bonus video: