Damjanović napustio grupu za novi zakon o kocki: Ništa nije urađeno, haos je nastavljen

Razlog za ostavku, kako je naveo, je to što radna grupa ni nakon 14 mjeseci nije uradila ni osnovni tekst predloga zakona
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2014. 18:46h

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finasije i budžet Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je "Vijestima" da je podnio ostavku na članstvo u radnoj grupi koja je trebalo da pripremi osnove teksta za predlog novog zakona o igrama na sreću.

Razlog za ostavku, kako je naveo, je to što radna grupa ni nakon 14 mjeseci nije uradila ni osnovni tekst predloga zakona.

Ovu grupu čine predstavnici državnih institucija Ministarstva finansija, Poreske i Uprave za igre na sreću, Skupštine i dva udruženja priređivača igara na sreću. Damjanović je naveo da je sugerisao da se zbog neefikasnosti tog radnog tijela način njegovog rada redefiniše i ta obaveza prenese na radnu grupu za suzbijanje sive ekonomije koja mnogo efikasnije radi svoj posao.

"Radno tijelo za pripremu osnova za izradu teksta predloga zakona o igrama na sreću formirano je sedmog maja prošle godine. Nakon niza održanih sastanaka radnog tijela i podgrupa sa žaljenjem mogu konstatovati da ni nakon četrnaest mjeseci nije završen zadatak i nijesu urađene osnove teksta predloga zakona. Na sjednici koju smo održali prvog jula najavio sam da ću, svjestan svoje lične odgovornosti za neispunjavanje obaveze, podnijeti ostavku na članstvo ukoliko radno tijelo do kraja proljećnog zasijedanja Skupštine ne završi svoj precizno definisani zadatak. Pošto isti nije završen, to sam i uradio 31. jula upoznajući sa time ministra finansija Radoja Žugića kao koordinatora radnog tijela", rekao je Damjanović "Vijestima".

Na pitanje da li novi zakon može biti usvojen do kraja ove godine Damjanović je odgovorio da misli da su svi rokovi davno istekli i da je to jedna od najvažnijih i najurgentnijih obaveza Vlade i Skupštine.

Zbog nekontrolisanog klađena na internetu veliki odliv novca (foto: Shutterstock)

"Oblast igara na sreću mora se sistemski definisati jer je sadašnje stanje neodrživo i potrebno je što hitnije utvrđivanje, donošenje i primjena ozbiljnog zakona u toj oblasti. Time se stiču uslovi da se ukine plaćanje PDV-a u toj oblasti što se pokazalo kao nemoguća misija i što treba biti zamijenjeno adekvatnom poreskom i koncesionom politikom u oblasti igara na sreću upravo kroz donošenje novog zakona", istakao je Damjanović.

On tvrdi da su zbog loših odredbi sadašnjeg zakona i izostanka on-line nadzora gubici države višemilionski i višestruko nadmašuju dosadašnje budžetske prihode po tom osnovu.

Podsjeća da je važeći zakon o igrama na sreću na snazi 10 godina i da još nije ispunjena zakonska odredba o uspostavljanju sistema on-line nadzora kao ključnog sistema koji bi pratio realan obim posebnih igara na sreću u kazinima, kladionicama i na automatima, a na bazi čega bi se realno oporezivala ova oblast.

Vlada je prošle sedmice dala pozitivno mišljenje na dio predloga grupe poslanika DPS-a na izmjene zakona o igrama na sreću, o PDV-u i o porezu na dohodak fizičkih lica.

"Na taj način bi godišnji prihod bio višestruko veći od ovih, oko 5 miliona eura, koje se ostvaruju tako što se jednim dijelom kroz fiksne koncesije "oporezuju" priređivači, a drugi suštinski važniji varijabilni dio se utvrđuje "odoka", odnosno bez mogućnosti provjere da li priređivači prijavljuju sav prihod i plaćaju koncesije u odnosu na taj iznos. To je srž problema i nemoći države . Uprava za igre na sreću koja je u dužem periodu u "v.d." stanju2 je tek prošle godine sačinila elaborat o on-line nadzoru. Ishod tendera za nabavku sistema, objavljenog 19. februara, je nepoznat", rekao je Damjanović.

Vlada je prošle sedmice dala pozitivno mišljenje na dio predloga grupe poslanika DPS-a na izmjene zakona o igrama na sreću, o PDV-u i o porezu na dohodak fizičkih lica.

Podržano je ukidanje PDV-a na igre na sreću, uvođenje poreza od 15 odsto na sve dobitke od igara. Vladi je prihvatljivo da se godišnja koncesija za igre preko Interneta poveća sa 10.000 na 15.000, a na lutrijske igre uvede koncesija od 50.000.

Podržali su i da se na sve igre uvede porez od 9 odsto umjesto varijabilne koncesije od 10 odsto. Priređivači bi bili obavezni da urade on-line sistem i da ga povežu sa Poreskom upravom.

O ovim predlozima treba da se izjasni Skupština.

Država, ako hoće, može da uvede red i napuni budžet

Damjanović je ocijenio da država posjeduje mehanizme, ako ima političke volje, da se uvede kontrola tzv. "Internet klađenja" koje odnosi značajan novac iz države ili ukidanjem ili kontrolom web-sajtova za klađenje, i da hitno promijeniti pravilnik o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje igara na sreću čije izmjene su u aprila prošle godine, omogućile da se igre na sreću priređuju i u ugostiteljskim obektima bez nadzora .

"Taj podzakonski akt je mogao biti davno ukinut, jer nije u duhu odredbe člana 51 Zakona, a zašto je donesen i zašto se ne ukida treba pitati Ministarstvo finansija koje ga je donijelo. Uz redefinisanje koncesione politike kroz rapidno povećanje koncesija za igre u kazinima, kladioničke igre i igre na sreću na automatima, ali i sveobuhvatan nadzor nad lutrijskim igrama na sreću i brojnim "neoporezovanim" kvizovima i nagradnim igrama država bi napravila krupne korake i ostvarila višestruki cilj brzog povećanja budžetskih prihoda i suzbijanja sive ekonomije u toj oblasti", naveo je Damjanović.

Galerija

Bonus video: