Damjanović: Toplana bi već trebalo biti završena, biće posljedica zbog raskida ugovora

Sekulić je kazala da je odlučeno da se kroz ekološku rekostrukciju prvog bloka Termoelektrane uradi toplotni izvor za građane Pljevalja
665 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Screenshot
Aleksandar Damjanović, Foto: Screenshot

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je pitao ministarku ekonomije Dragicu Sekulić da li je zadovoljna dinamikom izgradnje solarnom elektrane “Britska gora” u Ulcinju koju treba da izgrade konzorcijume Elektorprivreda Crne Gore Fortum i “Sterling and Vilson”.

“Sa konzorcijumom je bio potpisan ugovor krajem prošle godine i rok je bio da se prva faza završi u periodu od 18 mjeseci od potpisivanja ugovora. Tamo se sada ništa ne radi. To znamo i Vi i ja”, rekao je Damjanović

Sekulić je kazala da se na terenu ništa ne radi, jer je ugovor podrazumijevao da se do kraja ove godine zaokruže neke druge stvari koje se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom.

“Zemljište treba da se pokrije prostorno planskom dokumentacijom i u toku su usvajanje PUP -a Ulcinj. Treba da se spremi svih 6,6 miliona kvadrata zemljišta za solarnu elektranu. Moramo investitoru da obezbijedimo i na koje tačke elektro- energetskog sistema može da se priključi. To se radi trenutno sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom”, kazala je, između ostalog, Sekulić.

Damjanović je ponovio da je jasno da se kasni sa projektom i da se ovom dinamikom neće ispoštovati rok. On je dodao i da je direktor EPCG Igor Noveljić kazao da očekuje prve kilovate tek 2021. godine.

“Nije jasno čija je odgovornost za kašnjenje i da li će biti zaobilaženja zakona o javnim nabavkama”, kazao je Damjanović.

On je pitao ministarku i kakve su posledice odustajanja od projekta izgradnje toplane u Pljevljima koju je država trebala da radi sa firmom “Tim compani” sa kojom je jednostrano raskinut ugovor.

Dragica Sekulić
Sekulić(Foto: Screenshot)

Sekulić je kazala da je odlučeno da se kroz ekološku rekostrukciju prvog bloka Termoelektrane uradi toplotni izvor za građane Pljevalja.

“Krajem godine se očekuje potpisivanje tog ugovora i da se već u prvoj fazi obezbijedi toplotni izvor”, rekla je Sekulić.

Damjanović je rekao da će biti posljedica zbog raskida ugovora sa firmom “ Tim kompani”, te da se poštovao ugovor već bi toplana trebala biti završena.

“Izgubilo se veliko vrijeme zbog raskida. I sad imamo da će se toplotni izvor obezbijediti tek 2021. godine”, rekao je Damjanović.

Bonus video: