Damjanović: Zakon se mora poštovati

Par stotina bivših radnika KAP-a, Prerade i Kovačnice juče su peti dan uzastopno protestovali ulicama u centru grada gdje su dva puta obilazili sjedišta Vlade i Skupštine
75 pregleda 0 komentar(a)
Penzinoeri KAP-a, Foto: Zoran Đurić
Penzinoeri KAP-a, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.04.2016. 08:38h

Zakon o isplati otpremnina bivšim radnicima Kombinata aluminijuma se mora do kraja primijeniti, poručio je juče predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović (SNP). On se obratio bivšim radnicima KAP-a koji su se okupili ispred Skupštine, u znak protesta što budžetom predviđenih 5,45 miliona eura za otpremnine ne isplaćuje ministar finansija Radoje Žugić, u skladu sa zakonom donijetim 16. jula prošle godine.

„Kao što se meni nije svidjelo dosta zakona koji su voljom Vlade usvojeni u Skupštini, tako se i ovaj zakon, koji se Vladi ne sviđa, do kraja mora primijeniti, jer se radi o zakonu ove države“, kazao je Damjanović, koji je prethodno razgovarao sa ovlašćenim predstavnikom radnika Nikolom Rakovićem.

Par stotina bivših radnika KAP-a, Prerade i Kovačnice juče su peti dan uzastopno protestovali ulicama u centru grada gdje su dva puta obilazili sjedišta Vlade i Skupštine.

Njima su se juče, kao i sedmicu ranije, pridružili i predstavnici 127 bivših radnika Rudnika boksita koji, takođe, očekuju otpremnine.

Raković se nada da će skupštinski Odbor za ekonomiju pozvati na odgovornost sve ljude iz izvršne vlasti koji ne žele da se sprovrede ovaj zakon.

„Tražimo da prisustvujemo narednom kolegijumu Skupštine, u vezi s predstojećim sporazumom o održavanju fer izbora, gdje želimo da skrenemo pažnju da se donijeti zakon ne poštuje“, istakao je Raković, i napomenuo da se ne poštuje volja 44 poslanika koji su glasali za ovaj zakon.

Poslanik DF-a Janko Vučinić, na čiju inicijativu je usvojen zakon, kazao je da će podržati bivše radnike KAP-a „ako se odluče za radikalizaciju protesta“.

Za danas u devet sati najavljene su nove protesne štetnje, a u planu je i okupljanje pred sjedištem Predsjednika Crne Gore.

Bonus video: