Danas odluka o Vektri

Strani bankari zatražili su od suda da odredi minimum zaštite u namirenju potraživanja koji bi bio određen da je u Vektri proglašen bankrot
6 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.12.2013. 08:24h

Sudija Privrednog suda Miodrag Anđelić danas će u 14 časova objaviti odluku o tome da li će biti usvojen ili ne plan reorganizacije Vektre Montenegro u stečaju koji je predložio njen vlasnik Dragan Brković.

Veliki povjerioci Vektre Montenegro u stečaju, strane finansijske institucije OTP, NLB Intefinanz iz Ciriha i Hipo Development, glasale su nedavno protiv predloga plana reorganizacije kompanije, ocijenivši da je „formalno i suštinski manjkav i suprotan odredbama Zakona o stečaju“.

Ovlašćeni predstavnici tri navedene finansijske institucije kojima je Vektra ostala dužna oko 150 miliona eura iznijeli su niz primjedbi na Brkovićev plan koji je sačinila firma Racio Mont, i zatražili da im stečajni upravnik Zdravko Cicmil omogući da se povjerioci naplaćuju i od pokretne hipotekovane imovine vlasnika Vektre.

Advokati banaka zamjerili su, između ostalog, što povjeriocima nije omogućeno da svoje potraživanje namire nad pokretnom imovinom i stvarima dužnika, računajući i Brkovićevo vozilo „mercedes S63”.

Strani bankari zatražili su od suda da odredi minimum zaštite u namirenju potraživanja koji bi bio određen da je u Vektri proglašen bankrot.

Planom reorganizacije Vektre, koji je predložen, predviđeno je da Brković izmiri kredite kompanije imovinom koja je kod nekoliko stranih i domaćih banaka založena pod hipoteku. Prema predlogu, plan bi trebalo da počne da se sprovodi od 1. januara 2014. godine.

Bonus video: