Dao sam vam projekat a niste platili obaveze

"Ja sam im taj projekat isporučio na „srebrnom tanjiru“ i oni nisu morali da urade ništa drugo osim da obezbijede finansiranje njegove realizacije"
73 pregleda 12 komentar(a)
Kris Libreks, Foto: Siniša Luković
Kris Libreks, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.07.2014. 16:17h

Holandski biznismen Kris Libreks, osnivač i vlasnik kompanije LPGD koja je pobijedila na drugom tenderu za dugogodišnji zakup zemljišta u Tivtu i izgradnju golf terena, odbacio je juče tvrdnje svog partnera, kompanije Boka grupa, da je bio pred bankrotom i da nije pristao da se povinuje odredbama zakona o sprečavanju pranja novca.

"To su najobičnije budalaštine. Suština priče je u tome što Boka grupa nije ispoštovala odredbe ugovora sa LPGD-om da bude finansijski partner moje kompanije u projektu razvoja golfa na kompleksu poljoprivrednog dobra Montepranzo u Tivtu. Ja sam im taj projekat isporučio na „srebrnom tanjiru“ i oni nisu morali da urade ništa drugo osim da obezbijede finansiranje njegove realizacije. Džon Gvozdenović Kenedi mi je saopštio da iza sebe ima jake investitore iz Velike Britanije. Međutim, ispostavilo se suprotno - da Boka grupa i Kenedi uopšte nemaju ni investitore, a ni novca ni ideja da ispune svoje obaveze ni prema Vladi Crne Gore, ni meni kao poslovnom partneru. Zbog toga se ja još jednom izvinjavam crnogorskoj javnost što sam napravio grešku i dozvolio Boka grupi da postane moj partner u cijelom poslu”, navedeno je između ostalog u reagovanju Libreksa povodom tvrdnji iz Boka grupe u tekstu „Libreksa smo spasili bankrota“.

Njegov LPGD je 2012. pobijedio na tenderu za zakup kompleksa bivšeg poljoprivrednog dobra. On kaže da je tada kao potencijalne finansijske partnere imao belgijsko-američku Panorama grupu.

"Oni su mi u septembru 2012, mjesec dana prije potpisivanja ugovora, saopštili da namjeravaju zakupljeno zemljište u Tivtu, dati kao zalog za bankarske kredite kojim bi finansirali projekat. To sam momentalno odbio, zato što sam smatrao ne samo da je to nemoguće u slučaju ovog zemljišta, već i da je to potpuno pogrešan način finansiranja projekta, bez da glavni investitor u suštini u njega uloži i jedan euro svog novca. Tada sam stupio u kontakt sa Boka grupom i Kenedijem koji se odmah oduševio mojim projektom golf igrališta u Tivtu i rekao da će ga finansirati preko svojih navodno jakih investitora iz Britanije. Koliko je u tome uspio, govori podatak da još nije platio ni sve obaveze prema Vladi koja mu je prije neki dan ponovno produžila rok za plaćanje tih obaveza, kao ni prema meni kao poslovnom partneru,“ kazao je Libreks dodajući da je Kenedi već na prvom narednom sastanku nakon potpisivanja ugovora sa LPGD-om, kazao da ga ne obavezuje prateći trogodišnji ugovor sa Libreksom kao vodećim konsultantom za realizaciju projekta golf terena u Tivtu.

"Rekao mi je 'Više nam ne trebaš'. Stoga sam od kompletnog ugovorenog iznosa sa Bokom do sada dobio samo 36 hiljada eura na ime konsultantskih usluga za prvu godinu. Sad mi je jasno i zašto je Kenedi to učinio. Ja bih mu bio najveća prepreka da učini ovo što namjerava - da to pretvori u jedan obični nekretninski projekat sa izgradnjom stanova i poslovnih prostora za tržište, sa golf igralištem kao tek dodatnom atrakcijom, a ne da golf teren i njegovi sadržaji budu osnova svega ovoga kao turističkog projekta“, istakao je Libreks dodajući da je u finansijske mogućnosti Kenedijeve Boka grupe počeo sumnjati već u decembru prošle godine kada mu nisu uplatili 425 hiljada eura za 85 odsto akcija u projektu zbog čega i traži od Vlade da mu ga vrati.

Bonus video: