Davidović: Stanje u turizmu trebalo bi od juna da počne da se vraća u normalu

"Trenutno trpe posljedice svi segmenti crnogorske turističke privrede. Međutim, period od kraja marta do kraja aprila čini oko pet odsto godišnjeg prometa koliko čini i maj"
7037 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Evropskim zemljama trebaće sličan period da se izbore sa zdravstvenim izazovom koronavirusa kao što je trebao Kini, tako da je u ovom trenutku za očekivati da se stanje u segmentu turizma počne snažnije vraćati u normalu u drugoj polovini maja ili početkom juna.

To je za "Vijesti" kazao državni sekretar Ministarstva turizma i održivog razvoja (MORT) Damir Davidović.

Iz MORT-a su nedavno saopštili da je još uvijek rano procijeniti u kolikoj mjeri će globalna zdravstvena situacija negativno uticati na turističku sezonu.

Očekuju se da Vlada uskoro predloži mjere i za pomoć ovom sektoru koji je ključni za crnogorsku ekonomiju.

Davidović je objasnio da prva polovina godine u turističkom prometu učestvuje sa 24 odsto, pa u drugoj polovini godine ostaje prostor da se pokuša ostvariti snažniji rezultat i da se potencijalni gubici iz prve polovine godine svedu na realnu najmanju moguću mjeru.

"Trenutno trpe posljedice svi segmenti crnogorske turističke privrede. Međutim, period od kraja marta do kraja aprila čini oko pet odsto godišnjeg prometa koliko čini i maj. Imajući u vidu okolnosti to je obim prometa koji svakako negativno utiče na privredu u svim segmentima, ali koji realno nema potencijal da nanese dugoročne negativne posljedice crnogorskom turizmu. Jasno je da će drugu polovinu godine mnogo snažnije nego inače obilježiti "last minute" gosti, da treba dobro promisliti, bez ishitrenih poteza, u svim segmentima turizma kada je cjenovna politika u pitanju, te da treba sa aspekta promocije spremno dočekati stvaranje uslova za nesmetano odvijanje sezone", istakao je Davidović.

Prema njegovim riječima, posebno će biti izazovno planiranje potreba radne snage imajući u vidu da do sada definisani planovi turističke privrede moraju biti odloženi.

"Ostatak turističke godine nosi mnogo izazova iz prostog razloga što efekti korona virusa na evropske ekonomije su već mnogostruki i značajno utiču na raspoloženje potrošača. Nezaboravimo da je ovo jedinstvena situacija i po tome što ne postoji zemlja koja nije ugrožena sa aspekta javnog zdravlja, te njena ekonomije nezavisno od toga da li joj je primarna grana turizam, industrija ili nešto drugo. U ovom trenutku je svakako najvažnije pridržati se smjernica Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog koordinacionog tima u čilju očuvanja javnog zdravlja svih građana", naglasio je Davidović.

Davidović je objasnio da crnogorski turizam u prva dva mjeseca bilježi rast, kao što je bio evidentiran i snažniji buking za predsezonu i sezonu.

"Ali, širenjem virusa na gotovo sve evropske zemlje ovaj trend je prvo usporio, da bi se na kraju zaustavio i rezervacije se od početka mjeseca počele otkazivati za mart i april. U ovom trenutku realno je očekivati slabije rezultate u maju i to u slučaju da zdravstvena situacija bude vraćena u normalu u zemljama koje za nas predstavljaju važna emitivna tržištaNezaboravimo da je u najvećem dijelu Evrope sektor prevoza putnika značajno ograničen, da su ograničena sva nepotrebna putovanja, da su na snazi u velikom broju zemalja ograničenja u radu svih segmenata sektora ugostiteljstva, te da trpe gubitke svi segmenti evropske privrede Pandemija korona virusa ima veoma negativne posljedice na globalnu insdustriju turizma i putovanja. Nedavno je Svjetski savjet za turizam i putovanja objavio da ova pandemija može dovesti u pitanje 50 miliona radnih mjesta globalno u sektoru turizma. Istovremeno Svjetska turistčka organizacija UN-a je snizila procjenu rasta ove godine sa procijenjin tri do četiri odsto na minus jedan do minus tri odsto, s tim da se od poslednje procjene zdravstvena situacija na globalnom nivou mnogostruko usložila", rekao je Davidović.

Bonus video: