Debata o tržištu kapitala, Telekom najavio: Dividenda možda naredne godine

Finansijska direktorka Crnogorskog Telekoma Gordana Blagojević kazala “da rade na politici dividende, da je usaglašavaju sa Dojče telekomom i da će najvjerovatnije iduće godine imati neki predlog”
107 pregleda 1 komentar(a)
telekom2_1, Foto: Arhiva “Vijesti”
telekom2_1, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 17.11.2017. 09:40h

Predstavnici menadžmenta Crnogorskog telekoma najavili su juče mogućnost da od naredne godine ponovo nastave praksu isplate dividende akcionarima, koja ove godine nije isplaćena zbog visokih troškova u iznosu od oko 30 miliona eura zakupa frekvencija, koje je lani naplatila Agencija za elektronske komunikcije i poštansku djelatnost.

Učesnici prve investitorske konferencije o tržištu kapitala koji je juče u hotelu “Hilton” u Podgorici organizovala Montenegroberza ocijenili su upravo dionice telekomunikacije kompanije, kojima se sad trguje po cijenama oko 1,9 eura, “potencijalno interesantnim za ulaganje, ali pod pretpostavkom da ta kompanija nastavi sa politikom isplate dividende”, koja je konstantno bila prisutna od 2008. sve do prošle godine.

Finansijska direktorka Crnogorskog Telekoma Gordana Blagojević kazala “da rade na politici dividende, da je usaglašavaju sa Dojče telekomom i da će najvjerovatnije iduće godine imati neki predlog”.

“Cijena akcije jeste pala. Naš cilj je da stabilizujemo negativne trendove”, navela je Blagojević.

Menadžer za korporativne poslove Pavle Đurović potvrdio je takođe da im je cilj uspostavljanje neke politike dividende, ali da se u narednom periode ne može očekivati otkup sopstvenih akcija od strane ove kompanije.

Ostali predstavnici menadžmenta saopštili su da im je trenutni cilj “ublažavanje pada prihoda, a za 2018. potpuna stabilizacija prihoda”.

“Rezultati posljednjih par mjeseci su ohrabrujući”, poručili su iz Crnogorskog telekoma i objasnili da ne razmišljaju o emisiji korporativnih akcija kako bi prikupili novac za dalje razvojne projekte jer ga, kako tvrde, za tu namjenu dovoljno imaju iz sopstvenih izvora.

Pored Telekoma, tokom jučerašnje konferencije predstavile su se još Plantaže, Zetatrans, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Luka Bar i Jugopetrola.

Predstavnici CGES-a izrazili su očekivanje da će projekat podvodnog kabla između Crne Gore i Italije zaživjeti i “postati operativan od 2019. godine”, a predstavnici Zetatransa da ove kalendarske godine očekuju “oko 870 hiljada profita, prije oporezivanja”.

Predstavljene najbolje firme

Direktor Montenegroberze Gojko Maksimović kazao je da je prvi put održana investitorska konferencija, a berza iskazuje zadovoljstvo zbog velikog broja institucionalnih i investitora iz sektora stanovništva, koji su je pratili.

„Prisutni su imali priliku da čuju podatke o poslovanju i budućim planovima kompanija. Ovo je bio pokušaj berze da afirmiše tržište kapitala i da kroz predstavljanje najboljih kompanija zainteresuje širu javnost za ulaganje na tržištu i kupovinu akcija”, naveo je Maksimović.

Bonus video: