Demokrate pozvale nadležne da ne povećaju subvencije

“Upozoravamo javnost da se sprema dodatno povećanje naknada na teret budžetskih obveznika i pozivamo da se ni slučajno ne smije povećati naknada za subvenciju proizvodnje električne energije”, rekao je Martinović na konferenciji za novinare
120 pregleda 5 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate
Ažurirano: 17.12.2017. 16:10h

Demokratska Crna Gora pozvala je nadležne da ne povećaju naknadu za subvencionisanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih ozvora, jer je to, kako je kazao njen potpredsjednk Vladimir Martinović, nemoralno i ekonomski neutemeljeno.

“Upozoravamo javnost da se sprema dodatno povećanje naknada na teret budžetskih obveznika i pozivamo da se ni slučajno ne smije povećati naknada za subvenciju proizvodnje električne energije”, rekao je Martinović na konferenciji za novinare.

On je dodao da je sporan legitimitet posljednjeg uvećanja naknade, jer je zasnovan na objavljenoj projekciji da će ove godine doći do povećanja proizvodnje u tim energetskim objektima.

“Proizvodnja je opala oko pet miliona kilovat sati uprkos povećanju naknade, a u avgustu je proizvedeno deset puta manje nego prošle godine”, rekao je Martinović.

On je poručio da Demokrate neće dozvoliti da povlašćeni proizvođači budu suvlasnici Crne Gore i njene budućnosti.

“U iole uređenoj državi mora se dešavati da se podsticajne mjere i ukupni ambijent u oblasti korišćenja novih i obnovjivih izvora energije prepoznaju kao zdrave, tržišnoj privredi primjerene i sa strateškim pravcem razvoja države usklađene podsticajne mjere”, saopštio je Martinović.

On smatra da je preduzećima neophodno obezbijediti sigurne uslove poslovanja, umjesto da se finansiraju “preko leđa” građana.

“Otimanje od građana je nepošten odnos Vlade, jer građani ne znaju ni kome, ni zašto plaćaju subvencije, ni kakve koristi imaju od toga. Građani su u dosadašnjem periodu platili 4,7 miliona eura vlasnicima mini elektrana koji su isključivo povezani sa vrhuškom vlasti”, naveo je Martinović.

On je dodao da ta subvencija suštinski predstavlja plaćanje pod prinudom.

“Njome se ne stvara snažan podsticaj da povlašćeni proizvođači koji imaju zagarantovanu naknadu od države do kraja organizuju proizvodnju na način što će troškove svesti na najmanji mogući nivo. Njih subvencionisanje demotiviše da unaprijede proizvodnu i dinamičku efikasnost. Zašto bi predano snižavali troškove, inovirali ponudu i industrijsku organizaciju ako imaju sigurne prihode od plaćanja građana”, rekao je Martinović.

On smatra da tržišno orijentisana privreda ne može da počiva na favorizaciji preduzeća, ali da je očigledno da se u Crnoj Gori postepeno uvodi specifičan kapitalistički feudalizam, sa novom bogataškom klikom koju izdržavaju građani.

“Svjedoci smo da se u najvećem broju slučajeva prilikom dodjela koncesija i izgradnji mini elektrana vrši zločin nad prirodom i uopšte ne vodi računa o poštovanju elementarnih ekoloških standarda, očuvanju zatečenog prirodnog ambijenta, rizicima koji mogu nastupiti po okolinu promjenom režima korišćenja voda i vitalnim interesima lokalnog stanovništva.To je samo dodatna potvrda da su korisnici koncesija miljenici režima”, zaključio je Martinović.

Bonus video: