Demokrate: Skandalozno da se budžetska potrošnja finansira novim kreditima

"I dok se tajkunima bliskim vlasti tolerišu stotine miliona eura poreskog duga , 250.000.000 eura od ukupnog iznosa zaduženja odnosiće se na finansiranje budžeta u cilju otplate duga i obaveza iz prethodnog perioda", saopštile su Demokrate
1067 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Demokratska Crna Gora
Ilustracija, Foto: Demokratska Crna Gora

Uprkos hipereksploataciji izjava i saopštenja o "vrhunskim" dostignućima aktuelne vlasti u dijelu stanja državnih finansija, te navodnoj fiskalnoj konsolidaciji, Vlada Crne Gore će se u 2020. godini zadužiti čak 590.000.000 eura, na bazi "nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta", saopštile su danas Demokrate.

Kako poručuju vođenjem prostom matematikom i polaskom od toga da je Budžet Crne Gore planiran u iznosu od 2,57 milijardi eura, dolazi se do zaključka da će petina budžeta, odnosno 20 odsto od ukupnih bužetskih prihoda u 2020. godini dolaziti iz kreditnih sredstava, "što jasno govori o tome da ova Vlada nema vizuju razvoja, već iz godine u godinu vodi sve nazadniju politiku".

"I dok se tajkunima bliskim vlasti tolerišu stotine miliona eura poreskog duga , 250.000.000 eura od ukupnog iznosa zaduženja odnosiće se na finansiranje budžeta u cilju otplate duga i obaveza iz prethodnog perioda", saopštile su Demokrate.

Oni ocjenjuju skandaloznim da se u momentu kada javni dug iznosi 3,833 milijarde eura i gotovo 80 odsto BDP-a budžetska potrošnja finansira podizanjem novih kredita, "za koje nemamo garancije Svjetske banke, što govori o stepenu dramatičnosti stanja u javnim finansijama".

"Analizom Nacrta budžeta dolazimo do zaključka da postoje ozbiljne indicije da će se, kao i u prethodne tri godine mandata ove Vlade, raditi minimum jedan rebalans budžeta, što znači da nas u 2020. godini očekuju nova zaduživanja i nastavak posrtanja javnih finansija. Javni dug će, nakon novog zaduživanja iznositi 4,423 milijarde eura, što znači da će, zahvaljujući politici Demokratske partije socijalista, svaki građanin Crne Gore biti zadužen 7.133 eura", zaključuje se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Bonus video: