Demokrate traže odgovor: Da li je sin Gvozdenovića predstavljao tursku firmu na razgovorima u Vladi

Pozvali Centralnu banku, Upravu za sprečavanje pranje novca i finansiranje terorizma, kao i sve druge institucije kojima je to u opisu posla, da otkriju ko stoji iz firme i ispitaju porijeklo novca koji “Mia Investments” unosi u Crnu Goru
15340 pregleda 8 komentar(a)
Prvobitno planirani izgled kompleksa na Jadranskom sajmu
Prvobitno planirani izgled kompleksa na Jadranskom sajmu

Centralna banka, Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, kao i sve druge institucije kojima je to u opisu posla, treba da otkriju ko stoji iza firme “Mia Investments” i ispitaju porijeklo novca koji unosi u Crnu Goru, a Vlada da odgovori da li je sin potpredsjednika crnogorskog parlamenta i nekadašnjeg ministra održivog razvoja Branimira Gvozdenovića, Marko Gvozdenović, predstavljao tu kompaniju "Mia investments", koju su formalno osnovali turski biznismeni, na razgovorima u Vladi.

To se navodi u otvorenom pismu budvanskih Demokrata, dostavljenom "Vijestima", u kome su pozvali aktuelnog ministra održivog razvoja Pavla Radulovića i glavnog državnog arhitektu Dušana Vuksanovića da objelodane javnosti ko je bio na sastancima ispred te firme.

Oni su pozvali Centralnu banku, Upravu za sprečavanje pranje novca i finansiranje terorizma, kao i sve druge institucije kojima je to u opisu posla, da otkriju ko stoji iz firme i ispitaju porijeklo novca koji “Mia Investments” unosi u Crnu Goru.

"Mia investments" planira da na placu ispred Jadranskog sajma, površine od 8.500 kvadrata, grade solitere od po 15 spratova, odnosno hotelsko-apartmanski kompleks vrijedan 50 miliona eura.

Riječ je o placu koji je uknjižen na firmu "Safiro beach", za koju odbjegli biznismen Duško Knežević tvrdi da stoje stariji Gvozdenović i predsjednik države i vladajućeg DPS-a Milo Đukanović, što su oni demantovali.

Demokrate su javno pismo uputili u vrijeme kada je kompanija "Mia investments" ponovo predala zahtjev za dobijanje saglanosti na idejno rješenje glavnoj budvanskoj arhitektici Ani Samardžić, koja ih je prije par mjeseci odbila, a njeno rješenje je potvrdilo i Ministarstvo održivog razvoja, koje je tražilo da turski biznismeni promijene idejno rješenje.

Demokrate Budve pozvale su Centralnu banku da otkrije ko stoji iza firme "Mia investments", za koju investitori iz Turske tvrde da je njihova.

"S obzirom na to da su iz "Mia investmentsa" uputili novi zahtjev za saglasnost na izgradnju stanova za tržište na Slovenskoj plaži i da nijedna institucija u državi nije reagovala na brojna javno pokrenuta pitanja i kontroverze oko te lokacije i firmi "Mia Investments" i "Safiro Beach", pozivamo još jednom Centralnu banku, Upravu za sprečavanje pranje novca i finansiranje terorizma, kao i sve druge institucije kojima je to u opisu posla, da ispitaju porijeklo novca koji “Mia Investments” unosi u Crnu Goru. Takođe, postoji jedan broj podnijetih prijava vezanih za predmetnu lokaciju i sumnjiv način na koji je došla u vlasništvo ofšor komapanija. Dakle, u pitanju je firma sakrivenih vlasnika, pa tražimo da se konačno po predmetnim krivičnim prijavama postupi. Naravno, od svih tražimo da sa saznanjima do kojih su došli upoznaju zainteresovanu javnost“, navodi se u pismu dostavljenom redakciji "Vijesti“.

Budvanske Demokrate, koji su najjača vladajuća partija pozvale su ministra Radulovića i glavnog državnog arhitektu Vuksanovića, da objelodane ko je predstavljao "MIA Investments" na nekoliko sastanaka koji su upriličeni u MORT-u.

"Prije svega, da odgovore na pitanje da li je gospodin Marko Gvozdenović, sin Branimira Gvozdenovića, predstavljao „MIA Investments“ na pomenutim sastancima. Nadalje, pošto je predsjednik Opštine Marko Bato Carević praktično najavio da će „MIA Investments“ podnijeti novi zahtjev prije nego je podnesen, moguće je da je i on u posjedu informacija za koje je zainteresovana javnost, pa pozivamo i njega da javno iznese svoja saznanja o pozadini cijelog projekta“, zaključuju Demokrate.

Turci kažu da nema Gvozdenovića u firmi

Izvršni direktor "Mia investmentsa" Habip Arikan je ranije za "Vijesti" kazao da ne posluju sa crnogorskim političarima i da iza te kompanije ne stoje Gvozdenovići.

Zamoljen da odgovori ko su vlasnici firme "Mia investments“, odnosno ko stoji iza firmi koje raspolažu za 66 odsto kapitala - londonskih kompanija Feelife Limited, Lowell Resources Limited i Corpes Properties Limited, čiji su osnivači sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim ostrvima, Arikan je kazao da su to isključivo njegovi dugogodišni prijatelji i poslovni partneri Murat Kader i Ozan Sener i niko drugi.

""Mia investments" smo mi, nas tri partnera, dugogodišnjih prijatelja, koji zajedno razvijamo biznis u svijetu. Kader je najbolji arhitekta u Turskoj, a Sener je vlasnik jedne od najvećih graditeljskih kompanija u Turskoj "Sener grupe". Tri kompanije koje se pominju na Djevičanskim ostrvima su kompanije svakog od nas tri poslovna partnera i to je jedina istina. Centralna banka me je pitala ko su vlasnici, donio sam sva dokumenta ko su vlasnici i tu nema tajni", istakao je nedavno za "Vijesti" Arikan.

Bonus video: