Demos: Obustaviti postupak privatizacije Aerodroma - Vijesti.me
"VLADA NEMA JASNE IDEJE O EFEKTIMA SVOJE EKONOMSKE POLITIKE"

Demos: Obustaviti postupak privatizacije Aerodroma

Iz Demosa je rečeno da, sa druge strane, ukoliko dođe do privatizacije po postojećem obrascu, nema nikakvih garancija da će se ovaj trend nastaviti

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Facebook)

Nedavno objavljeni tender za dodjelu koncesija za crnogorske aerodrome, i to u poslednjoj godini mandata, predstavlja još jedan u nizu dokaza da Vlada nema jasne ideje o efektima svoje ekonomske politike ili da joj je, pak, umjesto intersa građana na prvom mjestu profit moćnika bliskih vrhu vlasti, saopšteno je iz Demosa.

"Nakaradna logika o bjesomučnoj privatizaciji ključnih državnih resursa kao Svetom pismu i preduslovu privrednog procvata već je nažalost pokazala svoje efekte prilikom neuspješne privatizacije Elektroprivrede, skandala oko privatizacije Telekoma i mnogih drugih sumnjivih poslova", kazali su iz Demosa.

Dodaju da je simptomatično to da su u svim ovim transakcijama na kraju milionski profit, po svemu sudeći, "ostvarili najbliži članovi porodice šefa režima Đukanovića."

"Stoga se čini opravdanom bojazan da bi i predstojeća privatizacija Aerodroma mogla biti motivisana partijskim, grupnim ili privatnim interesima. Tim prije što su Aerodromi, uprkos nedopustivom partijskom zapošljavanju, jedna od rijetkih državnih kompanija sa dobrim bilansima poslovanja i sa vrlo jasnim potencijalom za dalji razvoj i napredak. Takođe, tokom poslednjh godina bilježe stalan rast novih linija i povezanost sa novim destinacijama, što je sa aspekta interesa Crne Gore kao turističke destinacije od krucijalne važnosti."

Iz Demosa je rečeno da, sa druge strane, ukoliko dođe do privatizacije po postojećem obrascu, nema nikakvih garancija da će se ovaj trend nastaviti.

"Da su privatizacije aerodroma inače problematični projekti, čak i u ozbiljnim državama, svjedoči nedavni primjer Slovenije. Tamo je privatizacija završila neuspjehom, a za ionako krhku crnogorsku ekonomiju sličan epilog bi imao istinski katastrofalne posljedice. Zbog svega navedenog Demos insistira na hitnoj obustavi netransparentnog postupka privatizacije ACG i njihovom ostanku u vlasništvu građana Crne Gore. Time bi sačuvali jedan od rijetkih preostalih vrijednih resursa zemlje, koji treba unaprijediti i tako omogućili njegov dalji razvoj u funkciji jačanja crnogorske ekomonije", zaključeno je.


Vidi sve komentare