Denkovič godinu čeka na razne dozvole

Nada se da će dozvolu za gradnju fabrike dobiti u septembru. Ukupna investicija 50 miliona, posao za oko 300 radnika
249 pregleda 2 komentar(a)
Roman Denkovič, Foto: Vesko Belojević
Roman Denkovič, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.08.2015. 19:17h

Ukrajinski biznismen Roman Denkovič koji je prije više od godinu za oko 2,45 miliona eura kupio dio bivše Prerade u stečaju, dva bazena crvenog mulja i dio imovine Kombinata aluminijuma, tvrdi da zbog sporosti crnogorske administracije godinu čeka sa realizacijom glavnih biznis planova i početkom izgradnje buduće fabrike za preradu crvenog mulja.

“Tek nedavno Vlada mi je odobrila da se koeficijent izgrađenosti objekata na površini od oko 200 hiljada kvadrata zemljišta koje sam kupio poveća sa 30.000 na oko 100.000 kvadrata. Za buduću fabriku za preradu mulja i otpada iz dva basena, od kojeg će se praviti građevinski materijal, bila je neophodno veća površina građevinskih objekata”, kazao je Denkovič.

On je istakao da primjećuje kod Vlade i ministara volju da se investitorima pomogne da krenu sa realizacijom investicije, ali da su glavni problemi sa činovnicima na nižem nivou.

“Umjesto da se jedna potvrda čeka dva-tri dana na nju se kod nižih činovnika čeka po dva-tri mjeseca. Na nižim nivoima se odugovlači i tako vrijeme prolazi”, objasnio je Denkovič.

On je angažovao trenutno oko 30-ak ljudi, a u septembru konačno čeka na urbanističke uslove i dozvole za izgradnju buduće fabrike.

Sve je pripremljeno i mjesec dana nakon dobijanja potrebne dozvole počeće izgradnja fabrike u kojoj će biti uloženo više od 50 miliona eura. Prema ranijim najavama iz Denkovičeve firme Politropus

Alternativa u naredne četiri godine trebalo bi da zaposli oko 300 ljudi.

Denkovič planira da pokrene preradu aluminijuma, izgradi novu fabriku za reciklažu otpada iz dva bazena crvenog mulja i proizvodi tri vrste kvalitetnog građevinskog materijala.

“Kad dobijem dozvole , za mjesec počinjemo sa izgradnjom fabrike za preradu crvenog mulja. Naišli smo na mnogo problema u infrastrukturi. Treba obezbijediti struju, vodu, prilazne puteve”, zaključio je Denkovič.

U zaštitu bazena uložio 1,5 miliona eura

Na pitanje “Vijesti” u kakvom su stanju dva bazena crvenog mulja u krugu Kombinata aluminijuma gdje se otpad iz Fabrike glinice decenijama deponovao i koliko novca je uložio u njihovu zaštitu , Denković kaže da je za tu namjenu već potrošio oko 1,5 miliona eura.

“Napravili smo zidove i uložili u sistem zaštite od podzemnih voda. Da bi se organizovala prerada crvenog mulja potrebno je u fabriku uložiti 30 miliona eura”, naveo je Denkovič.

On je ranije najavljivao da će od crvenog mulja praviti građevinski materijal.

Bonus video: