DF Bar traži vanrednu sjednicu: Moramo zaštititi radnike Port of Adria

"Osnovni zahtjev DF je da se Savjet za privatizaciju nakon mnogo upozorenja radnika, sindikata i svih zainteresovanih, izjasni o ovoj privatizaciji", rekao je Đurović
79 pregleda 4 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 26.08.2017. 07:25h

Iz barskog DF zatražili su zakazivanje sjednice SO Bar po hitnom postupku povodom najnovijih dešavanja u AD Port of Adria (PoA) u kojem je 19 radnika proglašeno tehnološkim viškom, o čemu su “Vijesti” već pisale, kao I da se preispita proces privatizacije ove kompanije. U saopštenju koje je potpisao predsjednik kluba odbornika DF mr Dejan Đurović, traži se donošenje zaključka “kojim ćemo štititi naše gradjane zaposlene u ovoj kompaniji, a štititi imovinu u skladu sa ingerencijama”.

"Ovih dana je ponovo aktuelizovana sporna privatizacija AD “Kontejnerski terminal i generalni tereti”, sadašnje PoA i to nakon hitne akcije menadžmenta turske kompanije gdje je dvadesetak radnika dobilo anonimna nepotpisana obaveštenja da su nepotrebni kompaniji, i da hitno potpišu sporazumni raskid radnog odnosa uz otpremninu, a u protivnom će biti procesuiranii sa neizvesnim ishodom postupka. Većina radnika je poučena posljednjim sudskim odlukama prihvatila ovakve ponude po principu “daj šta daš kad nema koga da nas zaštiti” i urgentno napustilo kompaniju", navodi Đurović.

On je dodao da su sudovi do prošle godine uglavnom pozitivno rješavali sve zahtjeve radnika u skladu sa zakonom i Kolektivnim ugovorom koji je sastavni dio ugovora o privatizaciji. Đurović napominje da je turska kompanija morala isplaćivati zakonske obaveze “sve do čudnog stava Vrhovnog suda Crne Gore gdje se, po nama pogrešnim tumačenjem, konstatuje da Kolektivni ugovor više ne važi, I od tada sudovi mijenjaju svoje stavove i presuđuju u korist turske kompanije”.

"Osnovni zahtjev DF je da se Savjet za privatizaciju nakon mnogo upozorenja radnika, sindikata i svih zainteresovanih, izjasni o ovoj privatizaciji. Ako dio ugovorne dokumentacije sa ovim turskim partnerom ne važi, valjda je cio ugovor sporan i treba ga raskinuti. Kako nadležni organi i dalje ne reaguju na sve ove argumentovane zahtjeve, DF je pokrenuo postupak zakazivanja vanredne sjednice Skupštine Opštine Bar sa ciljem da se donesu zaključci o potrebi sazivanja vanredne sjednice Skupštine Crne Gore koja bi razmotrila sve ovo i pokrenula postupak raskida ugovora sa turskom kompanijom", rekao je Đurović.

U saopštenju, iz DF podsjećaju da je turska kompanije Global port Holding kupila AD Kontejnerski terminal i generalne terete za osam miliona eura, “vrijednost nekih 300 m aktuelnog auto-puta”, kao jedini ponuđač, uz isticanje da se “samo po dva osnova” može konstatovali da su u startu “kupci u plusu nekih tri miliona”.

"Radnici Luke su u srećno vrijeme ove kompanije dobili preko 300 stanova na kredit koji sada svakog mjeseca isplaćuju, i samo po tom osnovu će se kompaniji u narednom periodu vratiti preko 4,5 miliona eura. Dalje, nepoštovanjem Kolektivnog ugovora-umanjenjem plate radnicima-do sada su uštedjeli preko šest miliona eura. Ikupno su samo po ta dva osnova u “plusu” oko 11 miliona. Što se tiče ostalih obaveza, kompanija je znatno manje investitirala od ugovorenih obaveza, a najprioritetnija obaveza sanacije obale Gata I još uvijek nije ni počela na terenu, iako je trebala biti gotova do prije godinu i po. Povećanje obima rada kontejnera je trebalo biti sa tadašnjih 40.000 jedinica na 250.000 a i dalje je na početnom nivou. Pretovar generalnih tereta je 2016. trebao biti 479. 000 tona, a ostvaren je sa “čitavih” 85 000. Sve ovo navedeno je, sigurni smo, razlog da se nadležni ozbiljno pozabave ovom privatizacijom", zaključio je Đurović.

Bonus video: