Dijamanti nestali pa hoće 300.000 eura

Tražimo da Carine predaju Alboni privremeno zadržane dijamante ili da plate naknadu od oko 300.000 eura, kaže stečajni upravnik
0 komentar(a)
albona_1, Foto: S.PRELEVIĆ
albona_1, Foto: S.PRELEVIĆ
Ažurirano: 21.01.2015. 07:02h

Stečajna uprava Albone, koju predvodi upravnik Dragan Smolović, odlučila je da podnese tužbu protiv Uprave carina Crne Gore vrijednu 300. 000 eura, ocjenjujući da nije dala validan dokaz o primopredaji vrijednih dijamanata nakon privremenog zadržavanja na Aerodromu Podgorica početkom 2013. godine.

"Tokom sudskog postupka koji Albona u stečaju vodi pred Privrednim sudom (protiv većinskog vlasnika Davita Arutuniana), a na osnovu iskaza carinika je utvrđeno da nema pisanih dokaza o primopredaji dijamanata. Oni su izjavili da im nije praksa prilikom izdavanja privremeno zadržane robe da identifikuju lice kome se roba predaje", rekao je Smolović "Vijestima".

Privremeno zadržanih 26 nebrušenih dijamanata, u vlasništvu Albone, prema dopisima bivšeg direktora trgovačkog preduzeća Miroslava Marinkovića iz Srbije, odnio je van zemlje Arutunian. Tvrdnje su i da ih je Arutunian držao neko vrijeme na svoje ime u sefu Crnogorske komercijalne banke (CKB).

Više od pola godine Marinković se ne odaziva pozivu podgoričkog Privrednog suda da svjedoči, a posebno je važno to što bivši direktor po funkciji koju obavlja nije mogao dati dijamante u vlasništvu preduzeća njegovom većinskom vlasniku.

Procijenjena vrijednost nebrušenih dijamanata na carini, kod carinske ispostave Aerodrom Podgorica iznosila je 237.590 dolar. Manjinski vlasnici Albone tvrdili su da bi nakon njihove obrade vrijednost dijamanata na tržištu mogla dostići višemilionski iznos.

"Novom tužbom tražićemo od Carine da Alboni preda privremeno zadržanu robu-dijamante ili da plati naknadu u vrijednosti oko 300 hiljada eura. Nevjerovatno je da nema pisanog traga o tome kome je predata privremeno zadržana roba vrijedna oko 300 hiljada. Carinici su sami pred sudom izjavili da to kod njih nije praksa, pa se pitamo da li je tu robu bilo ko mogao da preuzme", naglasio je upravnik Smolović.

Trgovački lanac Albona je od novembra 2013. u stečaju, zbog neplaćenog poreza u iznosu od oko 1,5 miliona eura.

Proglašen je bankrot, a Albona je povjeriocima ostala dužna više od 18 miliona eura.

Bonus video: