Đikanović: Najmanji i najveći imaju najbolje šanse za uspjeh

Učesnici su ocijenili da je kvalitetno domaće tržište kapitala veoma značajno za svaku državu, a Operativni direktor Bečke berze Ludvig Niesen istakao da su nove tehnologije ključ za dalji uspjeh
117 pregleda 0 komentar(a)
Konferencija povodom 25 godina postojanja Montenegroberze, Foto: Luka Zeković
Konferencija povodom 25 godina postojanja Montenegroberze, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.10.2018. 10:12h

U eri digitalizacije, u današnjem globalnom svijetu, najmanji i najveći imaju najbolje šanse da naprave uspjeh, saopštio je predsjednik Komisije za tržište kapitala Zoran Đikanović tokom panela o pravcima razvoja tržišta kapitala koji je juče upriličen na Konferenciji crnogorskog tržišta kapitala, povodom 25 godina postojanja Montenegroberze.

Učesnici su ocijenili da je kvalitetno domaće tržište kapitala veoma značajno za svaku državu, a Operativni direktor Bečke berze Ludvig Niesen istakao da su nove tehnologije ključ za dalji uspjeh.

“Naša je želja da se Crna Gora priključi evropskim tržištima kapitala”, naveo je Niesen, a kao najveće izazove u eri digitalizacije, berze, istakao “vještačku inteligenciju”.

Predsjednica Borda Zagrebačke berze Ivana Gažić kazala je da treba „raditi više kada su manji prometi na berzi, jer kada su veći prometi niko vas ne zove“.

Bivši direktor Varšavske i Bukureštanske berze Ludvik Sobolevski čestitajući jubilej Mntenegroberze ocijenio je da nije lako berzi u maloj ekonomiji sa svim problemima koje je imala tokom 25 godina.

Izvršni direktor Montenegroberze, Gojko Maksimović, kazao je da ova institucija sa oko 2,5 miliona eura kapitala, koliko će imati na kraju godine, predstavlja stabilnu instituciju.

On je istakao da su odredbe Zakona o tržištu kapitala šansa koja se može iskoristiti za kreiranje novih tržišta, platformi i instrumenata.

„Međutim, iskren da budem, nijesam zadovoljan trenutnim stanjem na crnogorskom tržištu kapitala. Smanjen broj poslova i manjak tržišnog materijala raspoloživog, za investitore, je nešto sa čime se ne želimo pomiriti kao nijemi posmatrači”, dodao je Maksimović.

On smatra da im ide u prilog trenutna situacija u bankarskom sektoru i smanjivanje pasivnih kamatnih stopa koje će se, kako očekuje, sigurno zadržati neko vrijeme.

„S pravom očekujemo da će se dio sredstava usmjeriti na ulaganje na tržište kapitala. Upravo u tom segmentu nam je potrebna podrška“, dodao je Maksimović.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Branislav Todorović, ocijenio je da je za svaku državu veoma značajno kvalitetno tržište kapitala. On je podsjetio da je Vlada uspješno realizovala dvije emisije državnih obveznica.

Izvršni potpredsjednik Istanbulske berze, akcionara Montenegroberze, Mehmet Gonen, kazao je da bi željeli da se u Crnoj Gori više angažuju.

“Nadamo se da ćemo naći nove modele saradnje sa Montenegroberzom”, naveo je Gonen.

Bonus video: