Dio oborene nabavke koštaće državu dodatnih 100.000 eura

Direktor Montefarma Budimir Stanišić najavio je žalbu sudu na rješenje državne komisije
103 pregleda 0 komentar(a)
Budimir Stanišić, Foto: Boris Pejović
Budimir Stanišić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.04.2013. 19:51h

Kao što je Komisiji za kontrolu javnih nabavki “nejasno” na osnovu kojih dokaza smo tri ponude (Dubai, Farmont i Urion) označili ispravnim, tako je i nama tri puta više nejasno kako su ove firme prošle godine učestvovale na svim našim tenderima i kako su prilikom kontrole bile ispravne, poručio je direktor Apotekarske ustanove Montefarm Budimir Stanišić.

On je naglasio da se Zakon o javnim nabavkama u tom periodu nije mijenjao, kao ni sastav Komisije, uslovi i pravila na tenderu.

Stanišić je predstavnicima državne komisije, koji su nedavno oborili dio tendera za nabavku ljekova Montefarma, odgovorio da će poštovati njihovu volju, ali da će svoje tvrdnje da je sve urađeno kako treba dokazivati pred Upravnim sudom.

Stanišić je pitao šta se dešava sa odlukama državne Komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki koje poništi Upravni sud

U rješenju Komisije se u dijelu obrazloženja navodi da im je nejasno na osnovu kojih kriterijuma su tri firme dobile posao kada nijesu dostavile dokaze da su registrovane za djelatnost koja je predmet javne nabavke.

Stanišić odgovora na tu primjedbu da je za naručioca - Montefarm ključni dokument o registraciji veledrogerije rješenje Agencije za ljekove da ona ispunjava sve Zakonom o ljekovima propisane uslove za nabavku i distribuciju ljekova.

“Bez obzira na registraciju kod Centalnog registra privrednih subjekata, pravna lica se ne mogu baviti prometom ljekova bez dozvole izdate od strane Agencije. Ponuđači Dubai, Farmont i Urion u svojim ponudama su dostavili dokaz o registraciji kod Agencije za ljekove i medicinska sredstva za promet ljekovima i medicinskim sredstvima”, tvrdi Stanišić.

Te tri firme, prema njegovim riječima i ranije su učestvovale na tenderima koje su raspisivali Ministarstvo zdravlja, Fond za zdravstveno osiguranje i Montefarm u posljednjih 10 godina.

“Iste su, kao i na ovom tenderu, po obimu isporuke bili u grupi manjih do srednjih ponuđača”, kazao je Stanišić.

On nije precizirao koliko novca je dodijeljeno tim firmama u ranijih javnim oglasima.

“Ovo je prvi put da su nečije ponude poništene zbog ovih razloga ili nedostataka”, istakao je Stanišić.

O detaljima tenderske procedure je obavijestio ministra zdravlja Miodraga Radunovića i direktora Fonda za zdravstvo

Stanišić je pitao šta se dešava sa odlukama državne Komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki koje poništi Upravni sud.

“Ko plaća štetu koja je nanesena i državi i učesnicima tendera koji su oštećeni tim poništenim odlukama? Da li neko ima bilo kakvu odgovornost zbog toga, a nije da nije bilo poništenih odluka od strane Upravnog suda”, pitao je Stanišić.

On je napomenuo da je vrijednost partija koje su poništene oko 10 odsto ukupne vrijednosti tendera, te da će 30-ak pozicija morati dodijeliti drugoplasiranim ponuđačima, što će državnu kasu koštati više od 100.000 eura od prvobitno predviđenog novca.

Ukupna vrijednost godišnje nabavke Montefarma iznosila je oko 28 miliona eura, a na ponovno vrednovanje i postupak ocjene vraćene su 164 partije.

Stanišić je rekao da stoji iza tvrdnje da su tender uradili “vrlo profesionalno, odgovorno, i da su izabrali najjeftinije kvalifikovane ponuđače, te da razlozi koje je navela Komisija nijesu razlog za poništenje ponuda”.

O detaljima tenderske procedure je obavijestio ministra zdravlja Miodraga Radunovića i direktora Fonda za zdravstvo Kenana Hrapovića.

Stanišić: “Prekršaj” za žuti karton

Stanišić je kazao da su druge ponude poništene zbog toga što “folija u kojoj se nalazi garancija ponude nije zapečaćena voskom i pečatirana od strane ponuđača”.

U rješenju Komisije piše da je postupak Montefarma sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama

“Ovaj razlog za poništavanje ponude danas nije zabilježen u praksi. Ta garancija inače ima i rok trajanja tri mjeseca i ne može se krivotvoriti. Ovaj “prekršaj” je na nivou žutog kartona fudbaleru na utakmici i ništa više od toga. Toliko utiče na krajnji rezultat utakmice, u ovom slučaju odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača”, rekao je Stanišić.

Stanišić je napomenuo da je Montefarm cijeli posao organizovao sa Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstveno osiguranje. On je napomenuo da su posao organizovali sa Ministarstvom zdravlja i Fondom, i nakon što nisu imali primjedbe na proceduru, očekivali su pozitivan stav Komisije.

“Ali 15. aprila dobijamo odluku da je tender urađen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a da pojedini ponuđači nijesu imali pravo da budu bodovani”, dodao je on.

Stanišić je kazao da je poništena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za partije za koje su prvorangirane ponude firmi Dubai, Farmont, Urion, Pharmaswiss, Vilab Pharm, SanMed, Monterusfarm i Medikom, i to na osnovu člana 226 Zakona o opštem upravnom postupku i da nije naveden nijedan član Zakona o javnim nabavkama.

“Nevjerovatno, ali tako piše”, kazao je Stanišić.

U rješenju Komisije piše da je postupak Montefarma sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i navode za koje partije, ali i da su počinjene i “bitne povrede Zakona o javnim nabavkama, član 134, i Zakona o opštem upravnom postupku, član 226”.

Bonus video: