Direkcija zapošljava radnike i daje varijabile mimo zakona

Vrhovna revizija je utvrdila da je pravilnikom Direkcije za zaštitu tajnih podataka predviđeno da se od 16 sistematizovanih radnih mjesta 14 popunjava bez javnog oglašavanja
215 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Radulović (Novine)
Branislav Radulović (Novine)
Ažurirano: 05.06.2018. 20:00h

Zapošljavanje radnika u Direkciji za zaštitu tajnih podataka putem javnom oglasa je kroz interne pravilnike definisano kao izuzetak što je suprotno zakonu o zaštiti podataka tako da ta institucija, koju kontroliše Ministarstvo odbrane, treba da svoje poslovanje uskladi sa zakonom i da popuna radnih mjesta kroz javno oglašavanje bude propisana kao pravilo.

To je preporučila Državna revizorska institucija (DRI) u reviziji prošlogodišnjeg finansijskog izvještaja Direkcije koji je juče objavljen. DRI je dala pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj i uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja Direkcije sa propisima. Revizijom pravilnosti poslovanja Direkcije utvrđene su neusklađenosti poslovanja sa zakonima o tajnosti podataka, državnim službenicima i namještenicima, pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i odlukom o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima. Direkcijom rukovodi Savo Vučinić.

Vrhovna revizija je utvrdila da je pravilnikom Direkcije predviđeno da se od 16 sistematizovanih radnih mjesta 14 popunjava bez javnog oglašavanja. Konstatovano je i da su na dva radna mjesta za koja je pravilnikom Direkcije nije predviđeno javno oglašavanje najprije radnici zaposleni interno, a nakon toga su donijeta rješenja da se raspoređuju na mjesta za koja je predviđeno javno oglašavanje.

U izvještaju se navodi da se zarade uvećavaju 30 odsto zaposlenima u Direkciji čiji poslovi se ne odnose na obradu, zaštitu, korišćenje ili čuvanje podataka, pa je preporuka da Direkcija obezbijedi da se dodatak na osnovnu zarada obračunava zaposlenima koji su raspoređeni na radnim mjestima koja se odnose na obradu, zaštitu, korišćenje ili čuvanje podataka.

Preporuka DRI je i da se u okviru službe za opšte poslove sistematizuje radno mjesto za zaposlene koji obavljaju blagajničke poslove, a što sada nije urađeno.

Kolegijumom DRI za izradu izvještaja činili su senatori Branislav Radulović (rukovodilac kolegijuma) i Radule Žurić.

Bonus video: