Direktor Port of Adria: Čekamo dozvolu za obalni zid i kran

Direktor Sedat Kara kaže da poštuje potpisan ugovor i redovno izvještavaju Savjet za privatizaciju o urađenom
246 pregleda 0 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 12.01.2017. 20:35h

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Port of Adria (bivši Kontejnerski terminal i generalni tereti) Sedat Kara, saopštio je da su neistinite i zlonamjerne tvrdnje predsjednika dva sindikata o tome da kupac Global Ports ne izvršava investicioni program.

"Prvo, nije tačno da kontejnerski kran nije kupljen. Riječ je o skupoj opremi koja se pravi po preciznoj specifikaciji. Specifikaciju smo dostavili proizvođaču Liebherr iz Njemačke i u januaru 2016. potpisali ugovor o kupovini. Shodno dogovorenoj dinamici do kraja januara 2017. godine očekujemo isporuku i montažu krana”, naveo je Kara.

Čelnici dviju sindikalnih organizacija barske firme Dobroslav Orlandić i Luka Klisić tražili su nedavno od predsjednika Savjeta za pivatizaciju i premijera Duška Markovića da se raskine kupoprodajni ugovor sa turskim investitorom zbog nepoštovanja investicionog programa i kolektivnog ugovora.

Kara ističe da je “posljednja stavka” u njihovom investicionom programu sanacija obalnog zida, ali da ona nije bila moguća bez građevinske dozvole.

"Port of Adria se obratio za dobijanje građevinske dozvole Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Investirali smo u izradu tehničke dokumentacije i reviziju projekta 'Sanacije i ojačanja konstrukcije južne obale gata 1' uz konsultaciju sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) koja je jedan od značajnijih akcionara Global Ports Holdinga. Kada dobijemo građevinsku dozvolu odmah ćemo započeti realizaciju ovog posla. Razlog zbog kojeg građevinska dozvola nije do sada izdata jesu administrativne barijere na koje smo naišli u Područnoj jedinici Uprave za nekretnine u Baru gdje se vodio postupak parcelacije (koji je trajao 20 mjeseci)”, dodao je Kara.

Kara je naveo i da je Global Ports izdvojio 6,5 miliona eura za socijalni program koji je do sada, kako tvrdi, “najbolje realizovani socijalni program u Crnoj Gori” i da je u prosjeku isplaćeno 25.000 eura neto po zaposlenom.

“Zaključno sa današnjim danom, u Crnu Goru smo uložili ukupno 24,9 miliona eura. Od ovog iznosa, nešto više od 8 miliona plaćeno je za kupovinu većinskog paketa akcija, investirano je 10,4 miliona, dok je 6,5 miliona eura dato za isplatu otpremnina”, dodao je Kara.

Kolektivni sporan, ali su isplatili dug

Kara ističe da je nezavisno od obaveznog investicionog i socijalnog programa, nakon presude Višeg suda da Kolektivni ugovor nije u primjeni, Global Ports zaposlenima isplatio 1,3 miliona eura razlika u zaradi za period prije privatizacije kada je većinski vlasnik u kompaniji bila država Crna Gora.

"Pitanje Kolektivnog ugovora se tumači različito u sudskim sporovima. Mi očekujemo da se donese konačna odluka od strane nadležnih pravosudnih organa. Global Ports redovno izvještava Savjet za privatizaciju o realizaciji ugovora, angažuje renomirane revizorske firme i doslijedno poštuje potpisan ugovor. Nadam se da iznesene činjenice samo potvrđuju da je Global Ports ozbiljan investitor i da realizovanim, ali i planiranim aktivnostima pokazuje namjeru da bude dugoročni strateški partner”, zaključio je Kara.

Bonus video: