Direktor prodaje "Toščelika": Situacija stabilna, nećemo o problemima

Za sve informacije koje su u vezi sa finansijskim dijelom našeg poslovanja možete pogledati sajt Poreske uprave.
222 pregleda 1 komentar(a)
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.07.2017. 20:01h

Situacija u Željezari Tosčelik je stabilna, tvrde u upravi dok radnici i dobavljači kažu da nije zadovoljavajuća, a Sindikat upozorava na lošu bezbjednost radnika, nedostatak ulaganja, kao i male plate. O tim i drugim problemima “Vijesti” su razgovarale sa direktorom prodaje i marketinga Primožom Babnikom.

Nije želio da govori o prosječnim zaradama upućujući na sajt Poreske uprave, gdje tih podataka nema, kao ni o dugovima kompanije, iako su im prošle sedmice zbog njih računi bili u blokadi.

Koliko je u Željezari Tosčelik zaposleno radnika?

Tosčelik od 2012. godine radi na povećanju broja zaposlenih, prvenstveno stručnog kadra, te se trudimo da privučemo što veći broj mladih ljudi koji vide svoju budućnost pod okriljem jednog od najvećih proizvođača čelika. Suprotno tvrdnjama, broj zaposlenih u proteklih pet godina se samo povećavao - 2013. broj zaposlenih je u prosjeku bio 225, 2014. godine 219, 2015. godine 340, 2016. godine 360, dok danas imamo 332 zaposlenih. Napominjemo da je proces investicija trajao od 2012. do sredine 2014, kao i da je proteklih godinu više zaposlenih ostvarilo pravo na penziju. Pozivamo sve mlade inženjere metalurgije, elektro i mašinske inženjere da ukoliko žele da rade u našoj kompaniji pošalju CV ili dođu u kompaniju i prijave se, jer želimo da pružimo šansu onima koji žele da rade i da se usavršavaju.

Koliko je do sada investirano i koje su najznačajnije investicije?

Tosčelik je 2012. godine ušao u novi period i transformaciju modela poslovanja i načina rada. Prioritet u svim procesima od početka rada jeste valorizacija postojećih resursa i znanja, te implementacija modernih tokova u proizvodnji čelika. Nakon kupovine Željezare u stečaju utvrdili smo slabe tačke i krenuli sa inovacijama i investicijama koje bi doprinijele održivosti proizvodnje i prepoznatljivosti na tržištu. Iste godine smo počeli sa dovršavanjem investicija u pogonu Čeličane, konkretno na postrojenju EAF i oprašivača, ugradili napu i pustili u rad sistem za sekundarno oprašivanje gasova, čime smo htjeli da zaokružimo tehnički funkcionalnu cjelinu i doprinesemo zaštiti čovjekove okoline. Pomenute godine smo počeli i sa izradom projekta, odnosno pregovorima o novoj investiciji - rotacionoj peći u pogonu Kovačnice, čija ugradnja je trajala dvije godine.

Šta je sve urađeno da se poboljša bezbjednost radnika?

Tosčelik obezbjedjuje HTZ opremu za sve svoje zaposlene u pogonima, kao obavezni dio zaštitne opreme. Akcenat je na bezbjednosti i sigurnosti zaposlenih, jer je to princip kojim se vodimo u Tosyali grupi. Postoje interne kontrole koje redovno vrše uvid u poštovanje korišćenja HTZ opreme i pravilima o bezbjednosti i zaštiti na radu. Dodatno organizujemo redovno obuke za naše radnike da bi povećali njihovo stručno znanje.

Kolika je proizvodnja i ko su kupci?

Tosčelik proizvodi 3.000 tona gotove robe na mjesečnom nivou. Imamo veliki portfolio ključnih kupaca po čitavom svjetu. Možemo reći da imamo najviše kupaca u Evropi, naročito u Njemačkoj, Italiji i Turskoj.

Kolika je prosječna plata radnika u proizvodnji, a kolika na nivou fabrike?

Za sve informacije koje su u vezi sa finansijskim dijelom našeg poslovanja možete pogledati sajt Poreske uprave.

Koliki je dug prema dobavljačima, a koliki je gubitak fabrike?

Poštovanje principa i pravila poslovne etike podrazumijeva profesionalno obavljanje poslovne djelatnosti, na način da se ne ugrožava poslovni ugled, čuvanje poslovne tajne, te nastojimo da svakodnevna tekuća pitanja rješavamo interno, ali i eksterno sa partnerima uvažavanjem standarda poslovne etike i doprinosom daljoj afirmaciji morala u poslovnim odnosima. S tim u vezi ne želimo da komentarišemo navode u vezi sa finansijskim relacijama sa kompanijama, jer poštujemo sve naše partnere i vodimo se time da detalji poslovanja predstavljaju upravo dio poslovne etike koja se ne iznosi u javnost.

Kada planirate povećavanje zarade i zapošljavanje novih radnika?

Planiranim novim investicijama povećali bismo proizvodnju, poboljšali rezultate, a onda bi srazmjerno uspjehu kompanije rasle i zarade ali i nove investicije.

Ne otkrivaju planove

Planiramo određene investicije, o kojima ćemo vas blagovremeno i obavijestiti, jer ne želimo da prejudiciramo, niti da otkrivamo strateške planove kojima želimo u potpunosti da se posvetimo na zdrav način. Zvanične informacije ćemo dati tek kada završimo sve faze plana i implementacije istog, a ne sada dok smo u pripremnoj fazi.

Kao i u svakoj kompaniji u kojoj je proizvodnja srž poslovanja, situacija na tržištu u velikoj mjeri diktira i rezultat kompanije, te smo u veoma usložnjenom tržišnom prostoru našli način kako da postanemo konkurentni i prepoznatljivi. Rast zarada je relativna stvar koja zavisi prvenstveno od rasta proizvodnje, investicija, ali i rezultata rada. Zbog prethodno pomenute situacije na tržištu, rezultati nijesu bili na nivou očekivanog, te smo u proteklom periodu dali prvenstveno akcenat na kvalitet i prepoznatljivost na tržištu u cilju povećanja prodajne cijene.

Bonus video: