Direktor ŽPCG ograničio rad sindikata

Babić nedostupan da se izjasni u vezi sa optužbama sindikata
3157 pregleda 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Izvršni direktor državnog Željezničkog prevoza Nenad Babić krajem prošle sedmice obavijestio je radnike i sve sindikalne organizacije u tom preduzeću da se od formiranja Komisije za preispitivanje reprezentativnosti sindikata do donošenja rješenja o reprezentativnosti, stopiraju sva učlanjenja i istupanja iz radničkih organizacija ŽPCG.

Zbog toga su javno negodovali iz Jedinstvenog sindikata (JS) ŽPCG i saopštili da je ovo još jedan pokušaj zastrašivanja zaposlenih i mješanja u rad sindikata na štetu te radničke organizacije.

“Pokušavaju da naš sindikat isključe iz kolektivnog pregovaranja i onemoguće ga da potpiše izmijenjeni kolektivni ugovor. U slučaju našeg isključivanja iz procesa pregovora, izmjene bi bile isključivo kozmetičke i na štetu najvećeg dijela zaposlenih, osim pojedinaca koji su ‘miljenici’ direktora”, saopštio je Izvršni odbor Jedinstvenog sindikata ŽPCG.

Babić nije odgovarao na telefonski poziv novinara “Vijesti” da se izjasni o optužbama.

Iz JS navode da je zbog višegodišnjeg, aktivnog djelovanja tog sindikata na zaštiti prava radnika njihovo “članstvo izloženo konstantnim pritiscima”, a da je “naredba direktora kojom pokušava da zabrani učlanjenja posljednji takav pritisak u nizu”.

“Naredba poslodavca suprotna je ustavnoj odredbi koja jemči pravo na slobodu sindikalnog udruživanja, kao i članu 188 Zakona o radu po kojoj zaposleni imaju pravo da po slobodnom izboru, bez prethodnog odobrenja, osnivaju svoje organizacije i da se u njih učlanjuju pod uslovima utvrđenim statutom i pravilima tih organizacija”, saopštili su iz JS ŽPCG.

JS ŽPCG se obratio direktoru sa zahtjevom da poništi ovu naredbu, kao i Uniji slobodnih sindikata čiji su član. Naredbu direktora prijavili su i Inspekcije rada od koje očekuju da reaguje.

Bonus video: